Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så svårt att spå i framtiden

Annons

Det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att vi inget vet. Inte med säkerhet. Ändå måste vi ständigt förhålla oss till den. Sandviks enorma betydelse för utvecklingen i Sandviken – men också i Gävle - har varit tydlig under så många år. Deras tydlighet och strategi, att tvärt emot andra större företag, visat full tilltro till sin etablering med huvudkontor, forskning - och utveckling samt produktion med huvudsäte i Sandviken, har historiskt varit ryggraden i företaget.

Nu slits strategin sönder. Motiveras med att attraktiviteten, möjligheten nå attraktiv arbetskraft i centrala positioner, är större i andra orter. Naturligtvis äger respektive företag sin egen strategi. Om analysen från den nya koncernledningen är rätt eller fel må möjligen framtiden visa.

Attraktivitet är en färskvara som vi alla har ansvar för. Att se möjligheter, att kunna kratta i manegen, att bejaka förnyelse. Det är ett ansvar för en kommun att vara ledande i. Se mångfalden som en tillväxtkraft. Ge förutsättningar för företagsetableringar liksom avknoppningar av verksamhet. Att vara känd för ett gott företagsklimat underlättar definitivt. Här finns massor att göra.

Inom kompetensutveckling måste vi ligga i framkant. Det livslånga lärandet är sedan år tillbaka en verklighet. Attraktionskraften för ungdom är avgörande för en kommun som ser en positiv framtidsutveckling. Här finns massor att göra.

37.000 invånare i Sandvikens kommun måste kräva att kommunledningen på ett aktivt sätt - och i nära dialog med Sandvik AB:s koncernledning - säkerställer morgondagens arbetstillfällen i kommunen. Sandviks stora satsningar på forskning och utbildning medför per automatik att många idéer och uppfinningar kommer fram som inte alltid ligger inom företagets segment. Det finns all anledning att i dialogen med koncernledningen söka vägar för att utveckla idéerna vidare till färdiga produkter och göra dem som bas i andra och nya företagskonstellationer.

Det är tillsammans vi utvecklar dagens och morgondagens samhälle. Transparens och möjligheter istället för skygglappar och hörselproppar.


Carl-Ewert Ohlsson, Centerpartiet

Oppositionsråd Sandvikens Kommun

Nils-Gunnar Kempe, Folkpartiet
Oppositionsråd Sandvikens Kommun

Mer läsning

Annons