Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vet du att du är från Gäääävle

Minns du Flott-Ingvars korvkiosk vid Strömbadet? Eller säger du Gävle med extra långt ä? Det beror väl kanske på att du kommer härifrån. I Facebookgruppen ”Du vet att du är från Gävle om...” samlas en hel hög nostalgiker, unga och gamla, för att diskutera allt från porslin till maskeradligan.

Annons

En ocean av nostalgi beskriver gruppens skapare det som. Och visst finns det ett hav av minnen här. Mest handlar det om geografi och platser som försvunnit från vår stad, som stadsdelen Islandet eller gamla konditorier, till exempel Diethelms.

– Många i min ålder vill prata om hur det såg ut förr. Det är så kul när folk kommer ihåg. Det triggar igång en massa och vi blir unga på nytt, säger Lisse-Lotte Danielson, 66-årig historieentusiast och en av de mest aktiva i gruppen.

Hon berättar att hon skrattar i ett när hon sitter och tittar på alla inlägg, själv startar hon ”massor av trådar” och menar att gruppen är ett sätt att ge kultur och historia till alla, gratis.

Och många vill dela sina minnen, inte bara när det gäller gamla byggnader eller platser.

Någon skriver till exempel ”... du vet att du är från Gävle när juletider börjar närma sig och man börjar spekulera i när bocken ska brinna...” och en annan medlem i gruppen skriver ”... du vet att du är från Gävle om du säger Gävle med fem ä – Gääääävle...”.

Trots att gruppen bara funnits i drygt två månader har den redan nära 9 000 medlemmar, berättar Lars Sacklén som startade gruppen. Som utflugen Gävlebo fyller den en viktig funktion för honom.

– Kollektiva minnen blir så mycket starkare, säger han.

Men tillbaka där vi började: Minns ni Flott-Ingvars korvkiosk? Många av oss har säkert aldrig hört talas om stället, men de som minns har desto tydligare bilder. En person som kommenterat tråden skriver: ”... det är han som inte hade strips utan bara tunna pommes frites, dessutom hade han prislistan gjord av dymotejp”.

Ett minne för livet.

Annons