Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Gävleborgs politiker lösa läkarkrisen

 
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Vi har aldrig haft fler läkare i Sverige – samtidigt kämpar regionen med läkarbrist. På länets hälsocentraler är mer än hälften av alla läkartjänster vakanta. "Det här är ett jätteproblem", säger Ingemar Kalén (KD), regionråd i opposition.

Annons

Aldrig har vi haft så många läkare i Sverige – samtidigt kämpar hela landet med läkarbrist. Det är en uppfattning som de flesta av regionens politiker som vi pratat med delar.

Problemet är inte nytt – men svårlöst enligt politikerna. Vi har tidigare berättat i en granskning av läkarkrisen att det bara i primärvården finns 70 vakanta tjänster. Ingemar Kalén (KD), regionråd i opposition, bor i Hofors – där hälsocentralen bara har en fast läkare. Han beskriver situationen som akut.

Enligt honom riskerar hälsocentralerna i landsbygden att på sikt att försvinna om inget görs åt situationen.

– Få vi ingen lösning kommer människor på landsbygden att lista sig på "säkra" hälsocentraler, säger han.

Enligt honom kan en del av lösningen vara att omfördela resurser från sjukhusen till hälsocentralerna. Men det handlar också om att få läkare att bli mer benägna att söka sig till arbetsplatser i glesbygden.

– Vi måste göra det mer attraktivt att jobba här, säger Ingemar Kalén.

Höjd lön samt möjlighet till fortbildning och forskning kan vara några av pusselbitarna som kan bidra till att lösa läkarkrisen i primärvården.

Patrik Stenvard (M) är inne på spåret att lära mer av privata aktörers sätt att jobba.

– De privata vårdcentralerna har inte alls samma problem, säger han.

Enligt honom borde regionen ta efter de privatas sätt att arbeta. Han säger att de jobbar mer som självstyrande enheter där vårdcentralerna har större självbestämmande över sina egna verksamheter. Han säger att regionens hälsocentraler är för toppstyrda.

– Man skulle kunna tänka sig att jobba lite som de privata – men i regionregi, säger han.

Ett annat exempel som Patrik Stenvard tycker att man kan titta närmare på är den utbildningscentral som finns i Sandviken.

– Man har lyckats ganska bra med den, säger han.

Våren 2014 startade de båda hälsocentralerna på Sandvikens sjukhus en gemensam utbildningscentral för att komma tillrätta med läkarbristen. Sedan dess har utbildningsläkarna mer än fördubblats och även de fasta läkarna blivit fler.

Även Tommy Berger (S) framhåller lösningen med utbildningscentralen i Sandviken som ett gott exempel.

Men annars säger han att det inte finns några enkla lösningar. Det som krävs är hårt och gediget arbete för att nå målet.

– Det är inte något nytt fenomen. Vi är väl medvetna och har varit det under många år. Det har varit svårt att rekrytera inom vissa områden – till exempel allmänspecialister, säger Tommy Berger.

Han säger att man kan fundera på hur andra yrkesgrupper, som arbetsterapeuter och sjukgymnaster kan användas för att avlasta läkarna. Ett problem är att det tar lång tid för en läkare att bli utbildad – vilket gör att man måste ha långsiktighet i sitt rekryteringsarbete.

Han säger att han upplever att det finns en bättre balans i verksamheten än tidigare – men säger att det fortfarande är för få som väljer att specialisera sig på allmänmedicin.

– Vi har ju kroniker – de som behöver mycket kontakt med vården. Den typen av patienter måste vi också få det att uppfattas som intressanta och stimulerande att jobba med, säger Tommy Berger.

Regionrådet Hannah-Karin Linck (C) säger precis som Tommy Berger att man kan behöva utnyttja andra yrkesgrupper mer i mötet med patienterna. Hon beskriver läkarbristen som ett nationellt bekymmer – och alltså inte bara en fråga som rör Gävleborgs län.

– Det finns mycket att göra med läkarsituationen. Och sedan tror jag att vi måste titta på vem som gör vad i vården. Att vi utnyttjar sjukgymnaster till exempel. Att själva teamet och laget blir viktigare – att man ser hela patienten, säger hon.

Hon drar paralleller till hur arbetet ser ut på Kaiser permanente, där det är mer samverkan mellan olika yrkesgrupper och olika verksamhetsområden.

Hon säger också att det inte bara är allmänspecialister som behövs på hälsocentralerna – utan det kan också vara bra att de får läkare som är utbildade inom andra specialiteter – som till exempel invärtesmedicin.

Hon berättar att projekt är på gång inom vården där man bland annat ser om man kan slå ihop medicin och psykiatri.

– Det pågår tankar och idéer och ligger väldigt i linje med att primärvården och slutenläkare jobbar tillsammans sömlöst, så att man kan hjälpas åt, säger Hannah-Karin Linck.

Hon lyfter fram hälsocentralen i Edsbyn som ett gott exempel där patienten nödvändigtvis inte träffar läkaren på en gång – utan kan få möta andra yrkesgrupper beroende på vilka besvär man söker för.

– Ofta känner sig patienten väldigt omhändertagen, säger hon.

Tillbaka till Ingemar Kalén (KD). Kan inte regionen lösa problemet, som han beskriver som akut, är han beredd att lämna över ansvaret för situationen till någon annan.

– Fixar inte regionen det här bör man fråga om Aleris eller någon annan privat aktör kan göra det bättre. I sådana fall säger jag varsågod, säger han.