Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill skrothandlar-vd:n stoppa kopparstölderna

Vågen av kopparstölder fortsätter. Återvinningen Lindberg & Son i Forsbacka har drabbats fyra gånger i sommar. Men vice vd Felix Lindberg har en plan för hur kopparstölderna i samhället ska minska.

Han är även vd för Hessels på Brynäs som säljer handelsstål och köper skrot. Trots sommarens kopparkupper ser han nu framåt. Regeringen har nämligen tillsatt en utredning om kontantförbud i skrotbranschen. Felix Lindberg sitter i styrelsen för två branschorganisationer och har även föreläst för poliser om stöldfrågor.

– Kontantförbud är viktigt för då kan polisen spåra transaktioner, vilket är svårare med kontanter. Vi har även tryckt på för att det ska inrättas en licens för att få starta en skrothandel. Där är polis och branschen eniga om att det krävs åtgärder, men frågan är hur det ska utformas.

Trots kameraövervakning utsätts Felix Lindbergs företag kontinuerligt för stölder.

– Polisen har svårt att göra något åt det. Oseriösa handlare mal ner kopparkabel till pulver och kan genom utländska företag sälja vidare. Lagstiftningen måste bli tuffare. I början av året drabbades vi av en stöld, men trots att det finns bevis har utredningen inte gått framåt.

Företagare bör tänka på att göra affärer med seriösa bolag, framhåller Felix Lindberg. Ett tips är att det ska finnas en tydlig policy om att inte använda kontanter som betalningsmedel för skrot.

– Problemet med kopparstölder finns i hela Europa. Där stölderna sker måste det även finnas lokala hälare. Ett kyrkotak i koppar är skrymmande och värdet i förhållande till bensinkostnad kan inte motivera några längre transporter.

Sedan Kina började köpa större mängder koppar i slutet av 1990–talet har kopparpriset femdubblats, pekar Felix Lindberg på.

Stölderna kan kosta samhället miljonbelopp samtidigt som tjuven inte kommer över några större summor.

– Stölderna är ett samhällsproblem, desto hårdare klimatet är, desto mer sprids kriminaliteten. Inriktningen är högst avkastning till lägst risk.