Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saab och Volvo kan säljas

Företrädare för GM och Ford har begärt svenskt miljardstöd för att göra Volvo och Saab säljbara, rapporterar tidningen Financial Times.

Annons

På näringsdepartementet vill man inte bekräfta uppgifterna.
De långsiktiga planerna på att sälja Saab och Volvo väntas offentliggöras inför USA:s kongress i veckan, enligt tidningen, som inte namnger några källor bakom uppgifterna.
– Uppgifterna är obekanta för mig, säger statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet, som dock bekräftar att man för kontinuerliga samtal med företrädare för både GM och Ford.
Enligt Hägglund är det inte aktuellt att besluta om något svenskt stöd innan detaljerna i EU-kommissionens stimulanspaket på 200 miljarder euro spikas. En del av detta paket, minst 5 miljarder euro, väntas gå till Europas bilindustri.
Dessutom anser Hägglund att läget för GM och Ford hänger mycket på hur USA:s kongress ställer sig till kraven på krisstöd på 25 miljarder dollar, som ska behandlas av kongressen i veckan.
– Vi har ingen anledning att springa före, säger Hägglund.
Det stöd som biljättarna i Detroit vill ha skulle hamna ovanpå ett tidigare program värt 25 miljarder dollar som syftar till underlätta en miljöanpassning av produktionen och framtida bilmotorer.
Det väntas dock öronmärkas och får troligen inte sippra ut till dotterbolag utanför USA, som Saab i Trollhättan och Volvo i Göteborg.
Enligt Financial Times handlar de diskussioner som GM och Ford för med den svenska regeringen om ett stöd på omkring 2 miljarder kronor, möjligen i form av lånegarantier.