Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg inte bara nej!

Jag hade hoppats att Bodil Juggas i sitt svar på mitt debattinlägg om arenaprojektet vid Strömvallen (Arbetarbladet 081219) skulle sätta sitt kulturminnesargument i relation till de argument som anförts för en ny arena. Men där gick jag bet.

Hon går över huvud taget inte in på själva sakfrågan, utan slår hellre vilt omkring sig. Jag hoppas och tror att läsarna genomskådar den manövern.

Men om Juggas nu är så kompromissvillig som hon påstår, så hade det varit intressant för mig och tidningens läsare att få reda på hur hon vill kompromissa i arenafrågan. Om Strömvallens träläktare till varje pris ska vara kvar, vilket är hennes förslag på lösning? Ska en ny arena byggas med skattepengar istället, efter att den privata intressenten har dragit sig ur? Är Juggas beredd att ta den debatten med de kommunmedborgare som hävdar att skattebetalarnas pengar enbart ska gå till saker som vård, skola och omsorg? En ansvarstagande medborgare, och en konstruktiv debattör, säger inte bara ”nej”. Han eller hon föreslår givetvis vad han/hon önskar se istället.

Häri ligger dock Juggas problem. Hon har som kulturjournalist givetvis all rätt – och även plikt – att värna kulturfrågorna. Problem uppstår dock när kulturperspektivet blir det enda perspektivet och inga andra värden betyder något. Då begår kulturjournalisten samma misstag som en sportjournalist som blir en hejaklacksledare och megafon för det lokala laget. Det blir en ensidig rapportering, som inte reflekterar och nyanserar. I båda fallen tappar åtminstone jag intresset för vad personen har att säga.