Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sahlin bjöd sina motståndare på ännu en seger

Expressen har granskat Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. En granskning som bland annat visar att Sahlin i ett intyg till en anställd vid en bostadsaffär uppgivit felaktiga uppgifter rörande den anställdes inkomst. Något som möjliggjorde ett köp av bostadsrätt för den anställde, trots bostadsrättsföreningens invändningar rörande den anställdes ekonomiska bärkraft, som inte ansågs nog stor för ett köp av bostadsrätt i den aktuella föreningen.

Mona Sahlin har löpt gatlopp i media vid en rad tillfällen under sin karriär. En handväska som Sahlin fick i 50-årspresent av vännen Liza Marklund blåstes exempelvis upp till en skandal. Göran Greider gick så långt som att kalla väskan för ett hot mot Socialdemokratin. En typ av drev manliga politiker är förskonade från.

Sahlin har misshandlats av media, tvingats utstå orättvis kritik, hatats och hånats. Misogynin har varit uppenbar och ständigt närvarande i kommentarerna rörande henne och hennes arbete. Men den här gången handlar det inte om en orimlig granskning. Att Sahlin, som yppade de klassiska orden om att det är sexigt att betala skatt, har haft 200 000 kronor i skatteskulder rimmar illa med hur hon i rollen som politiker talat om den svenska skattepolitiken. Att hon dessutom av högst oklar anledning uppgivit felaktiga uppgifter rörande en medarbetares lön i ett intyg för en bostadsaffär visar på mycket dåligt omdöme, oavsett om det skett medvetet eller är ett resultat av slarv.

Att Sahlin än en gång exponerat sig själv för ifrågasättande genom ekonomiska förehavanden är vidare ett i sig förbluffande faktum, givet hur hon kölhalades i media i samband med Tobleroneaffären. Vis av skadan borde Sahlin, som levt snart sagt hela sitt vuxna liv i det offentliga, tillsett att aldrig hamna i en liknande situation igen. Sahlin vet att hon är en individ som media ständigt återkommer till, att hon är en av de granskade. Hon om någon är vidare medveten om hur kvinnor i det offentliga behandlas av medier som tyvärr inte är mer jämställda än samhället i övrigt. Trots det bjuder Sahlin alltså än en gång medierna på ett avslöjande. Vilket inte kan tolkas på något annat sätt än att Sahlin är notoriskt oförsiktig på ett område en politiker inte har råd att vara oförsiktiga inom; ekonomi.

Under onsdagskvällen kom besked om att Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Ett direkt resultat av Expressens granskning.

Mona Sahlins karriär borde ha fått ett värdigare slut än så här. Sahlin har genom sitt politiska arbete stärkt jämställdheten och landets antirasistiska rörelselyft och lyft HBTQ-frågorna på ett i svensk politik unikt sätt. Hon har varit en mycket viktig röst i det politiska landskapet under decennier, som tyvärr inte alltid fått den uppskattning hon förtjänar.

Sahlin borde inte ha givit sina kritiker möjlighet att än en gång attackera henne. Men nu blev det så. Förhoppningsvis drar Sahlin den enda logiska slutsatsen av detta och sätter nu punkt för sin tid i offentligheten.