Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sahlins bussturné till Gävle

En rödgrön regering kommer omedelbart att avskaffa reglerna som säger att unga arbetslösa inte kan få plats i någon aktivitet förrän efter tre månaders arbetslöshet.

– Vi tar bort förbudet. Unga ska kunna få en aktiv insats från första dagen på arbetsförmedlingen, sade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin på ett möte med studenter på Högskolan i Gävle.

Sahlin och de rödgröna ska också göra det möjligt för unga att få del av starta-eget-bidrag utan krav på tre månaders arbetslöshet.

I stället för den allmänna sänkningen av arbetsgivaravgiften för alla anställda under 26 år tänker en rödgrön regering sänka arbetsgivaravgiften för dem som anställer långtidsarbetslösa unga, inte alla under 26.

Det blir också en satsning på flera utbildningsplatser på Komvux, högskola och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, till exempel för vvs-montörer och maskinförare.
– Det är en skandal att Sverige nu har färre utbildningsplatser än under högkonjunkturen, sade Sahlin, som också lovade att återinföra den väg in i högskolan som fanns för dem över 25 år med minst fyra års arbetslivserfarenhet

Sahlin sade att Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets gemensamma svar på regeringens vårproposition, den rödgröna budgetmotionen, kommer att ha tre huvudteman:
Investeringar i utbildning, investeringar i välfärd och investeringar i bostäder och infrastruktur.

(TT)