Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAIK fick revansch på AIK

SAIK fick sin revansch på AIK.

Och Evelina Johansson blev matchvinnare när SAIK-damerna tog sitt tredje SM-guld genom tiderna efter 4–2 i Friends Arena.

– Obeskrivligt, det här har vi laddat för i 50 veckor, säger hon till TV4 Sport efter matchen.

1993 och 2007, där har ni SAIK:s tidigare guldlag på damsidan. I fjol blev det en snöplig finalförlust mot AIK efter sudden death, den enda match som laget förlorade på hela säsongen.

– Vi tog två veckor ledigt efter det, sen har vi laddat för den här finalen i 50 veckor. Och nu fick vi vår revansch, säger Evelina Johansson.

Och revanschen blev gruvlig. Bakom det mesta och det bästa i SAIK låg anfallaren Evelina Johansson, lagets skyttedrottning den här säsongen.

AIK tog ledningen genom sin fixstjärna, Anna Lundin, men Evelina Johansson fixade straffen några minuter senare som Michelle Löfblad kvitterade på.

2–1 till SAIK kom efter 18 minuter, när Evelina Johansson snappade upp en misslyckad rensning från AIK-försvaret.

Och hon gjorde även 3–1, helt på egen hand, när hon dribblade sig fram till ett friläge.

Den första halvleken innehöll även två ribbskott på hörna, ett från vardera lag. Anna Lundin bevakades hårt, och på mittfältet spelade SAIK:s Camilla Andersson stenhårt på allt som närmade sig.

Tillsammans med Evelina Johansson den riktigt stora förgrundsfiguren i SAIK:s guldlag.

– Vi är ett fysiskt gäng, och det var ett av målen, att spela mer fysiskt än AIK. Defensiven var prio ett, säger Evelina Johansson.

Anna Lundin prickade stolpen i ett friläge innan Hanna Brusberg reducerade på en hörna i den 73:e minuten. AIK låg på för ett kvitteringsmål, och både Josefine Gustafsson och Linnea Larsson hade jättechanser att ordna fram en förlängning, men i stället kunde SAIK hålla undan.

På övertid fixade dessutom Hanne Gezelius en straff, och Michelle Löfblad, återigen, klev fram och dunkade in 4–2.

– Helt fantastiskt. Jag tycker Anna Hellman gör en jättematch som libero, Camilla Andersson är grym på mitten och Evelina Johansson bra framåt för oss i dag, säger SAIK-tränaren Thomas Linder till TV4 Sport.

AIK-tränaren Åke Lantz var självklart besviken.

– Jättesynd, men det är små marginaler, vi hade ett friläge och kunde gjort 3–3. Vi blev lite överraskade av SAIK:s sätt att spela, nu spelade de nästan bara på omställningar. Så många lyft som de hade i dag har jag aldrig sett dom ha tidigare, säger Lantz.

AIK–SAIK 4–2 (1–3)

Första halvlek:

1–0 (7) Anna Lundin (Hanna Brusberg).

1–1 (11) Michelle Löfblad, straff.

1–2 (18) Evelina Johansson.

1–3 (46) Evelina Johansson.

Utv, AIK: Hanna Dahlström, 10 min, SAIK: Camilla Andersson, 10 min, Emma Ahlander, 10 min.

Andra halvlek:

2–3 (73) Hanna Brusberg, hörna (Frida Erlandsson).

2–4 (93) Michelle Löfblad, straff.

Utv, AIK: Christine Delisle, 5 min.

Publik: 2216.