Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten på internet är en viktig fråga

Det krävs att vi vuxna samtalar med barn och ungdomar om säkerheten på internet, skriver Ziita Eriksson (M).

Annons

Rapporten ”Vuxnas sexuella kontakter med barn via Internet” gjord av Brottsförebyggande rådet (BRÅ), på uppdrag av regeringen, visar att tre av tio elever på högstadiet har stött på vuxna på internet som låtsats vara barn eller ungdomar. De har försökt träffa dem fysiskt för sexuella kontakter eller uppmanat dem att klä av sig inför webbkameror – bilder som sedan använts för utpressning av barnen för att begå andra handlingar!

14 september 2009 presenterade Ungdomsstyrelsen sin rapport ”Se mig – Unga om sex och internet”. I rapporten kartläggs barn och ungas erfarenheter och attityder av att exponera sig sexuellt och sexuellt utnyttjande via interaktiva medier. Enligt rapporten har varannan flicka och 13 procent av pojkarna (16–25 år) fått sexförslag på nätet det senaste året.

Det kallas för gromning när en vuxen person tar kontakt med någon under 15 år i syfte att kunna begå ett sexuellt övergrepp. Gromning är tyvärr vanligt förekommande på internet och sker ofta med falsk identitet i syfte att vinna barnens förtroende. Mörkertalet av antalet barn som utsätts för sexuella övergrepp är stort men klart är att barn utsätts för sexuella övergrepp som föregåtts av kontakter genom internet.

Det är sedan 1 juli i år brottsligt och kan leda till böter eller fängelse. Det här är en bra lag – den skyddar barn men det räcker inte. Förutom ny lagstiftning krävs ständig och uppdaterad information till barn, föräldrar och skola, samt att internetleverantörerna arbetar mot detta. Det krävs att vi vuxna samtalar med barn och ungdomar om säkerheten på internet. För oss moderater är det här en oerhört viktig fråga och därför vill jag belysa denna problematik.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hofors, Kenneth Axling:

Finns det något plan-/policydokument då det gäller en god och säker internetanvändning i Hofors skolor?

Om svaret är ”nej”, hur löses denna brist?

Vilken typ av information och på vilket sätt informeras eleverna i Hofors skolor i dag om en säker internetanvändning?

Hur kommuniceras både möjligheter och problem vid internet- användning till föräldrar/vuxna?

Hur sker lärarnas kompetensutveckling i dag då det gäller säker internetanvändning?

Ziita Eriksson (M)

Mer läsning

Annons