Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknas stöd för att driva igenom förslag om sprututbytesprogram

Svar till: Jenny Wennberg, 27 januari. Moderaterna står upp för en restriktiv narkotikapolitik, och om det är osmakligt får medborgarna avgöra. Men om vi nu ska hålla oss till fakta och inte allmänt tyckande och känslor som ledarskribenten poängterar – så finns det i dagsläget ingen entydig forskning som visar att införandet av sprututbyte minskar andelen som injicerar droger, som ändå måste vara det huvudsakliga syftet. Att minska spridningen av Hepatit C och HIV förutsätter att varje enskild missbrukare hämtar ut sprutor (och parafernalia) endast för eget bruk och här finns det heller inget som enkom visar att så är fallet. Däremot lyssnar vi på de som har egen erfarenhet av missbruk, deras anhöriga och de organisationer som dagligen arbetar för ett narkotikafritt samhälle. Individer som starkt ifrågasätter sprututbytesprogram och dess effekter för den enskilde.

Läs också: O(s)makligt påhopp av Arbetarbladets ledarskribent

Sedan är det förvånande att en socialdemokratisk ledarskribent utgår ifrån att alla politiska beslut och ställningstaganden grundar sig på forskning. Samtliga politiska partier utgår ifrån en ideologi som sedan formar politiken efter dess idéer och värderingar. Ett system av idéer som ligger till grund för politiska ställningstaganden. Forskningen och dess specifika resultat kan sedan användas som ett verktyg för att finna stöd för förslag man vill driva igenom. Och i detta fall saknas ett tydligt stöd för ståndpunken att driva igenom förslaget om ett sprututbytesprogram.

Patrik Stenvard (M)

Läs också: Är en missbrukares liv inget värt för Moderaterna i Gävleborg?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel