Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkra kort på topp

Nästan alla spel på Speltoppen är uppföljare eller nya versioner av tidigare spel. Bra eller dåligt? Välj själv

Annons

.Spelbranschen verkar nu vara i en fas musikbranschen befann sig i innan punken kom i mitten av 1970-talet. Bara säkra kort gäller.

Jag tittar på Speltoppen för förra veckan. Nästan alla av de 20 spelen på Topplistan är spel i serier, uppföljare, eller nya versioner av tidigare släppts spel. EA Sports nysläppta fotbollsfest FIFA 10 – årets version av ett spel som släpptes första gången för femton år sedan (1994) – ligger etta. Och tvåa. Och trea. Och på femtonde plats (pc-versionen).Speltoppen innehåller spel från olika konsoler och format, det är därför. EA:s hockeyspel NHL 10 är femma. Och sexa. På övre halvan ligger också Halo: ODST och Need For Speed Shift (på två platser) och Wii Sports-uppföljaren (Resort). Pc-spelet Aion: The Tower of Eternity är det enda spelet på övre halvan som inte bygger på något som släppts tidigare.

Det ser likadant ut på nedre halvan av listan: World of Warcraft (plus en WOW-expansion), Sims 3, en ny Counter Strike-utgåva, Call of Duty 4, Colin McRae 2 och Mario Kart till Wii.

Att Little Big Planet – förra årets bästa spel – är kvar på listan ett år efter att det släpptes (3 november 2008) är fantastiskt. Det säger många saker, antar jag. Att spelbranschen väljer säkra succéer före osäkra satsningar till exempel.

Men det säger ju också att majoriteten av spelköparna helst vill ha just de titlarna. Det är dyrt med spel. I alla led. Dyrt att utveckla, dyrt att köpa. Det kanske inte är så konstigt att det blir så här, särskilt då det är lågkonjunktur.

Det är alltså inte bara branschen som är konservativ och cynisk. Vi spelare är bekväma trygghetstorskar. Vi vill ha de säkra korten. Men lite tråkigt är det. Inget slår ju att bli överraskad eller chockad eller överväldigad när man inte förväntar sig det.

Mer läsning

Annons