Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkrare köp med avtal

När man köper begagnat kan man göra sina bästa affärer. Samtidigt är det förenat med stor osäkerhet. Men med ett köpekontrakt minskar risken att man bli lurad.

Begagnatmarknaden ökar stadigt, både vad gäller små billiga prylar till större inköp som bilar, båtar och motorcyklar. Varför köpa en splitterny grej när man kan få en för halva priset och som bara har några år på nacken?

Enbart på Blocket finns i skrivande stund över 125 000 annonser med personbilar från privata försäljare. De som ägnar en stund åt att leta kan säkert göra riktiga fynd.

Större osäkerhet
Men att köpa begagnat från en privatperson är också förenat med stor osäkerhet. För till skillnad mot när man köper från en näringsidkare har man inget skydd från konsumentköplagen. I stället är det köplagen som gäller. Kort beskrivet innebär det att säljaren inte har samma skyldigheter att upplysa om fel på till exempel bilen samt att köparen har en långtgående undersökningsplikt. Om köpet går fel kan man som köpare tvingas stämma säljaren i tingsrätten för att få rätt. I värsta fall kan det bli en både lång, omständlig och dyr historia.

Ladda ner
Ett sätt att skydda sig är att upprätta ett köpekontrakt mellan säljaren och köparen. I det kan man skriva in exakt vad som ingår och vad som gäller - allt för att undvika eventuella missförstånd och framtida tvister. Ju mer pengar det handlar om desto större anledning.

På Konsumentverket har man arbetat fram köpekontrakt för olika slags fordon - personbil, husvagn/husbil, mc/moped/skoter, båt, vattenskoter och snöskoter. Sedan en kort tid tillbaka ligger avtalen på myndighetens hemsida och går att ladda ner.
- Den största skillnaden med ett skriftligt avtal jämfört med ett muntligt är att det blir tydligt vad som ingår i köpet. Har bilen besiktigats? Hur många nycklar följer med? Ingår sommar- och vinterdäck och så vidare, säger Martin Suserud, jurist vid Konsumentverket.

Precis som tidigare gäller att om köparen är missnöjd och inte får gehör för sina klagomål hos säljaren måste han eller hon bege sig till tingsrätten för att lösa tvisten. Men skillnaden med ett köpekontrakt är att det många gånger väger betydligt tyngre än ett muntligt avtal.
- Till det kan tilläggas att med köpekontrakt finns goda chanser att man undviker en tvist eftersom bägge parter har skrivit under vad som ska gälla, säger Martin Suserud.

Skriv ner allt
På Motormännens riksförbund har man sedan länge förordat köpekontrakt. Även på deras hemsida finns kontrakt att ladda ner. Men juristen Kerstin Sundvall påpekar att för att kontraktet ska fungera på bästa sätt krävs att man både som säljare och köpare är engagerad och verkligen skriver ner allt som man avtalat om.
- Det händer att medlemmar ringer hit för att få råd om något gått snett. När jag frågar vad som står i köpekontraktet kan jag få som svar: "det skrev vi aldrig ner".

Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se