Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såld tidning ger facken storvinst

Den lokala arbetarrörelsen skramlade fram 3,9 miljoner när de i början av 90-talet köpte Arbetarbladet. När de nu säljer sin del i Gävletidningar, där både AB och GD ingår, till majoritetsägaren Mittmedia får de 100 miljoner kronor.

– Det är en ganska hygglig värdestegring, säger Sture Sandberg, ordförande i AB Intressenter.

Annons

På måndagen beslutade AB Intressenter, som främst består av de lokala LO-facken och arbetarekommunerna, att sälja sina aktieposter i Gävletidningar till Mittmedia. I morgon onsdag ska även Mittmedia godkänna köpet.
Köpesumman blir 100 miljoner.
– Det är en rimlig affär för båda parter, anser Thomas Peterssohn, vd i Mittmedia.

I Gävletidningar finns nämligen 210 miljoner i kassan, pengar som genererats som vinst under nära tio år, och som legat låsta i bolaget. AB Intressenter har rätt till en tredjedel av de pengarna.
– Det är för att vi har varit med som ägare under den tiden de här pengarna har tjänats ihop. Och så får vi en del för en tänkt framtida vinst, säger Sture Sandberg.

Det här är ju pengar som genererats i tidningsverksamheten, genom annonsförsäljning och prenumerationer. Borde de då inte användas till att göra journalistik?
– Jo vi funderar över användningen. Men det hade känts dumt att säga till Mittmedia ”Ni får väl behålla vår andel av pengarna”, säger Sture Sandberg.
210 miljoner i kassan, hur går det ihop med att det gjorts neddragningar på redaktionerna och att det är kris i tidningsbranschen?
– Det här är ju tidigare års vinst. Vinst krävs för att kunna göra investeringar, säger vd

Thomas Peterssohn och fortsätter:
– Dessutom är det just i Gävletidningar vi har tillgångar liggande på det viset. På andra håll har vi skulder, till exempel i moderbolaget Mittmedia. Vi kommer att ha svårt med lönsamheten framöver.

Annons