Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salem invigde det nya Stortorget

/

Salem Al Fakir inviger nya Stortorget i Gävle i dag, med en spelning tillsammans med Gävle Symfoniorkester. Här berättar han om sin största framgång hittills för På Gång – låten ”Keep on Walking”.

Annons

– Jag vet till och med datumet för när den kom, det var 19 juli förra året. Jag kollade upp det själv för ett tag sen för jag var lite nyfiken. Jag satt med en gitarr, lekte med ackorden och då var det en slinga som kom upp. Jag spelade in det jag hade på telefonen för att komma ihåg det. Sedan fick den ligga ett par veckor.

– Några veckor senare gick vi in i studion för att spela in albumet, ”Ignore this”. Då plockade jag upp den igen. Den gången satt jag vid en keyboard och det var där hela stråkpartiet kom. Texten kom då också. Det gick väldigt fort att skriva den låten.

En låt för många

– När albumet var inspelat och klart efter några månader så tänkte jag att just ”Keep on walking” nog var en sådan låt som många skulle gilla. Den stack ut lite extra, så jag valde den som förstasingel. Och i samma veva där så frågade de från melodifestivalen om jag ville ställa upp som joker.

– Jag var inte förvånad över erbjudandet faktiskt, för de hade frågat tidigare och då hade jag tackat nej. Men den här gången kände jag att jag hade en låt som jag faktiskt skulle vilja prova med. De sade ”gör precis vad du vill”, och det är ju ändå en bra chans, jag kunde göra det som jag alltid gör, och den här gången i melodifestivalen.

– Jag hade inte alls räknat med att det skulle gå så bra i tävlingen (”Keep on walkning” kom tvåa i finalen). Jag såg det som ett experiment, och jag tror att förutsättningen för alla lyckade experiment är att man går in med dem med ett öppet sinne och försöker rensa bort eventuella förutfattade meningar.

Vad är det?

– Jag har ibland funderat på vad det är i den låten som gör att den slår an hos så många. Jag tror att det finns en enkelhet i den som gör att den är lätt att ta till sig.

– Många som jag har pratat med säger att de gillar att det är både eftertänksamhet och pepp i den på samma gång. Men min speciella favorit på skivan är nog egentligen en annan låt: ”Split my Personality”.

– Jag hoppas kunna spela båda de låtarna när jag spelar på Stortorget i dag. ”Keep on walking” är nog en sådan låt som jag helt enkelt måste köra. Annars skulle folk bli sura.

Annons