Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säljförbud för husen

Trots ett föreläggande från kommunen om att de slitna husen på Skolvägen i Tobo måste rustas har fastighetsägaren inte gjort något. Nu får Aros energideklarationer AB säljförbud tills felen är åtgärdade.

– De får inte sälja eller ge bort husen. Vad som händer om de går i konkurs och en konkursförvaltare blir inblandad vet jag inte, säger bygg- och miljöinspektör Daniella Mattisson på Tierps kommun.

Catarina Lindström, som bott på Skolvägen sedan 1984, säger att fastighetsägarnas taktik förut alltid har varit att sälja husen vid krav på rustning eller då det är dålig ekonomi.

– De grannar jag pratat med har varit rädda för en försäljning, säger hon.

För fem veckor sedan fick fastighetsägaren Aros energideklarationer AB föreläggandet om att göra en fackmannamässig besiktning av fastigheterna. Resultaten skulle ligga till grund för en åtgärdsplan. Bakgrunden var att kommunen vid en besiktning funnit tecken på fuktskador, mögel, dåliga golv och element, med mera.

Bolaget har inte följt föreläggandet men får en ny chans.

– Vi hade ställt föreläggande till en person som tidigare ägde Aros energideklarationer. Sedan dess har en annan person köpt bolaget och nu har vi ställt föreläggandet till själva bolaget, säger Mattisson.

Bolaget måste nu göra besiktningen till 20 januari och åtgärdsplanen senast 3 februari.

Husen förvaltas av fastighetsbolaget Tucasa med Johan Hallberg som vd. Han säger att frågor om föreläggandet måste ställa till Aros energideklarationer som äger husen.

– Vi försöker åtgärda alla fel som anmäls.

Arbetarbladet har utan framgång sökt Mikael Sterner, styrelseordförande i Aros energideklarationer, för en kommentar.