Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salmonella i Coops ruccolasallad

Salmonella har hittats i Coops ruccolasallad från Italien.
Delar av det aktuella partiet har sålts i omkring 70 butiker i landet sedan i lördags.

Annons

– Det viktiga nu är att människor som ätit av salladen och får ont i magen också söker läkare, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop, till TT.
Han uppger att förpackningarna, om 100 gram vardera, är Coops eget varumärke och märkta med orden Ruccola Italien. Salmonellan hittades vid stickprov. Cirka 700 förpackningar ska ingå i det aktuella partiet – märkt på etiketten med det så kallade batchnumret 24 266-990.
Under måndagen återkallades all ruccolasallad av märket Coop, inte bara de 700 förpackningarna i partiet, uppger Frisk.
I början av november hittades salmonella i ruccolasallad hos en grönsaksimportör i Skåne.
Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, säger att bladgrönsaker över huvudtaget är ett salmonella-problem. Han påminner om fjolårets utbrott i Sverige, orsakat av babyspenat.
Orsakerna kan vara orent bevattningsvatten, naturgödsel eller avföring från vilda djur som äter av grönsakerna på fälten.
– Det man kan tänka på som konsument för att minska riskerna är naturligtvis att skölja grönsakerna noga, säger Lindblad.