Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Samarbeta mycket mer med vuxenutbildningen”

Behåll alla gymnasieutbildningar utom möjligen barn- och fritidsprogrammet. Men samarbeta mycket mer med vuxenutbildningen och flytta esteterna till Bessemerskolan.


Det föreslår gymnasieutredaren Sören Holmer.


– Inga stora överraskningar, säger Ann-Catrin Brockman i kunskapsnämnden om förslagen.

Sandviken har fått ett jättetapp av gymnasieelever som valt att gå friskolor i andra kommuner.

Tappet förstärks av att de stora kullarna från babyboomen runt 1990 nu är på väg ut ur gymnasiet samtidigt som Gävle startat egen restaurangskola och slutat skicka elever till Sandviken.

Inför kommande beslut om neddragningar har kunskapsnämnden anlitat förre rektorn Sören Holmer som gymnasieutredare.

Hans förslag innebär att Sandvikens gymnasieorganisation bantas med ett 60-tal platser genom neddragningar på samhällsprogrammet, hotell och restaurang samt media.

Sören Holmer föreslår dock bara eventuell nedläggning av ett enda program, nämligen barn- och fritidsprogrammet.

– Antalet förstahandsökande där har minskat drastiskt de senaste åren, konstaterar han.

Holmer föreslår dessutom att estetiska programmets teaterinriktning ska läggas ned och att den del av hotell- och restaurangprogrammets utbildning som är förlagd till Högbo Bruk ska upphöra.

Som gymnasieutredare har Sören Holmer reagerat över att skolan har mycket stora lokalytor. I förhållande till den yta som en genomsnittlig gymnasieelev i Sverige förfogar över har Sandvikens gymnasieskola ett totalt lokalöverskott på 9 300 kvadratmeter.

– Det går mycket pengar till lokaler som man i stället skulle kunna bedriva undervisning för, säger han.

Förslaget i utredningen är att gymnasieskolan ska flytta även estetutbildningen till Bessemerskolan/gamla högskolan och därmed helt tömma Hammarskolan på gymnasieutbildningar.

Mycket mer samarbete med vuxenutbildningen CVL efterlyser Sören Holmer inom flera program. Men om det bör innebära även en lokalmässig sammanslagning vill han inte ta ställning till.

– Det ingår inte i mitt uppdrag.

Ann-Catrin Brockman, s, kunskapsnämndens vice ordförande, tycker att utredningen mest är kortsiktigt inriktad och säger att det inte är mycket som överraskar henne.

– En del saker som föreslås är dessutom redan genomförda eller på väg att genomföras.