Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete är inte allt

Annons

I AB 13/11 -11 kunde vi läsa om att riksdagspolitikern Tomas Tobé (M) ansåg att Gävles politiker måste bli bättre på att samarbeta över blockgränserna för att på så sätt lösa Gävles segdragna problem med arbetslöshet, brottslighet och bristande integration. Som ordförande i arbetsmarkandsutskottet borde ju Tobé ha utmärkta förutsättningar att föregå med gott exempel och samarbeta blocköverskridande för att komma tillrätta med arbetslösheten.

Sedan valet 2010 har 36 frågor av arbetsmarknadsutskottets betänkanden gått till omröstning i riksdagen. Riksdagen har i 30 fall sagt ja till regeringens förslag. I dessa framgångar för regeringen har man haft med sig SD (28 gånger), MP (13), S (9) och V (5). Det kan inte råda någon tvekan om att SD är en förutsättning för Tobé att få genomslag för sin politik och om det samarbetet är att kalla för blocköverskridande får stå för honom.

Tvärtom kan man börja tro att inte ens regeringens eget samarbete snart tål ytterligare påfrestningar. Ett aktuellt exempel är när KD presenterade upprättelseutredningen som föreslog att varje person som utsatts för övergrepp eller försummelse av allvarlig art skulle kunna få 250 000 kronor. Detta sade dock regeringen nej till och vi kunde i AB den 11/9- 11 läsa att Anders W Jonsson (C) menade ett förslaget om ekonomisk ersättning hade svagheter. Knappt hade han hunnit säga det förrän statsminister Reinfeldt (M) sa att regeringen var beredd att backa i frågan (igen).

Samarbete är inte allt. Ytterst är det ju faktiskt staten som kan ge kommunerna förutsättningar att komma tillrätta med de problem Tobé (M) tar upp. Det gör inte regeringen när man i dåliga tider envisas med att tvinga kommunerna till överskottsmål som bara bromsar ekonomin ytterligare. Eller när staten får det kommunala självstyret att bara verka äga sitt existensberättigande om det passar statens syften som i fallet med friskolornas etableringar där staten fråntagit Gävle kommun mandatet att själv besluta i frågan.

Tord Fredriksen

Mer läsning

Annons