Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete för klimatfrågan på rätt spår

AnnonsKlimatförändringarna pågår för fullt även om valrörelsen nu fokuserar på olika skattesänkningar. För att hejda klimatförändringen som hotar många människors liv och hälsa krävs många olika åtgärder. Om det skall lyckas måste det bli enklare att åka kollektivtrafik i allmänhet och tåg i synnerhet. En målsättning är att fördubbla antalet resenärer i kollektivtrafiken. Även regeringspartierna har ställt sig bakom det målet. Hur alliansregeringen skall lyckas är dock höljt i dunkel.
I Bergslagsregionen har man med stor framgång utvecklat en regional tågtrafik (Tåg i Bergslagen) med ett visst stöd från staten. Idag finns det över 100 avgångar med uppehåll vid 57 stationer. Nu minskar den borgerliga regeringen Rikstrafikens anslag med hälften. Det är en del i regeringens tågfientliga politik med höjda banavgifter och prioritering av vägar före räls. Den satsar mycket pengar på vägar och 71 järnvägsprojekt har lagts på is. Det hotar den positiva utveckling som präglat de sista årens tågresande.
En bra utveckling av kollektivtrafiken kräver samverkan mellan flera län för tågresenärer vill inte stanna vid en länsgräns. Idag har storstäderna och de stora regionerna en bättre förutsättning att plocka åt sig pengar för framtidssatsningar. De län som inte har bildat storregioner har fått mycket dålig utdelning för tågsatsningar. Miljöpartister från Värmland, Örebro, Västmanland och Gävleborg har träffats för att öka samverkan och öka trycket för att ge fler bättre möjlighet att åka tåg
Miljlöpartiet på riksplanet har på ett tydligt sätt visat att man är beredd att satsa på tågtrafiken - även den regionala. Vi miljöpartister i Bergslagsregionen vill ha mer samarbete mellan våra respektive län och länstrafikbolag. Det måste bli möjligt att kliva på tåget på fler stationer. En gemensam regional strategi ger oss bättre tågförbindelser vilket gynnar både klimat och medborgare. Tåget ska vara ett snabbt, bekvämt och billigt sätt att resa för alla medborgare.

Jörgen Sjöstedt, MP Gävleborgs län
Stina Bergström och Martin Oscarsson, MP Värmlands län
Peter Kraft, Lars Flodin och Georg Lagnerius, MP Västmanlands län
Mats Gunnarsson, MP Örebro län

Mer läsning

Annons