Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete mellan c och s enda lösningen?

Det verkar som om ett samarbete mellan socialdemokraterna och centern kommer allt närmare i landstinget. För de andra borgerliga partierna är läget låst. Folkpartiet och kristdemokraterna vill inte regera utan moderaterna – som varken socialdemokraterna eller miljöpartiet vill samarbeta med.

I går hade centerpartiet bjudit in socialdemokraterna, miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna till ett möte där man hoppades hitta en ny, blocköverskridande lösning för att få landstingsmajoritet. Och centern håller fortfarande dörren öppen för att regera tillsammans med socialdemokraterna.

– Vi hade samtal i en mycket positiv anda. Nu ska vi gå tillbaka till våra partistyrelser med det, säger c-distriktsordförande Karin Ånöstam.

Men alla partier nappade inte på förslaget. Eftersom varken miljöpartiet eller socialdemokraterna vill samarbeta med moderaterna var m inte inbjudna – och det ledde till att folkpartiet inte kom på mötet.

– Vi har gjort den här budgeten tillsammans med moderaterna och då tycker vi att de också ska vara med, säger fp-oppositionsrådet Carina Östansjö.

Kristdemokraterna var med, men meddelade direkt efteråt att man inte var intresserade av något samarbete.

– Vi fick sådana svar på våra frågor att vi beslutade oss för att inte gå vidare med dem, säger kd-oppositionsrådet Lars-Erik Häggblom.

Kristdemokraterna och folkpartiet gjorde i stället ett uttalande tillsammans med moderaterna där de bjöd in alla andra partier till samarbete. Moderaterna har tidigare varit negativa till att samarbeta med socialdemokraterna och vänstern – men nu säger Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd, att alla partier är lika välkomna:

– Det här tjafsandet har varit på så låg nivå. Nu ska vi lägga det bakom oss och försöka ta ett samlat grepp. Vi hoppas att andra också vill göra samma sak.

Raimo Pärssinen, socialdemokraternas distriktsordförande, ger däremot inte mycket för de tre borgerliga partiernas utspel.

– Rena löjan. När vi bjöd in samtliga partier fick vi blankt nej från både moderaterna och kd, och nu helt plötsligt vill de prova den lösningen. Jag tror inte alls på den idén.

Pärssinen ser däremot positivt på ett samarbete med centerpartiet.

– Jag tror att vi måste göra något blocköverskridande för att lösa upp den här knuten ordentligt.