Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ska ge bättre narkomanvård

Hur många Hiv-smittade personer finns det egentligen i Gävleborg? Nej, det kan ingen svara på i dagsläget.

– Vi har inte sån jättekoll, tyvärr, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare i Gävle kommun.

På måndagen träffades representanter för landstinget, kommuner, polis och frivilligorganisationer för att diskutera hur de kan samarbeta för att förbättra hälsoläget bland tunga missbrukare i länet.

I början av 1990-talet räknade en uppsökande grupp på socialtjänsten till 23 Hiv-smittade personer i Gävle kommun. Men hur många smittade det finns i dag, 20 år senare, är det ingen som vet.

– De flesta av de som var smittade då lever inte i dag, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare i Gävle kommun.

Johnny Gustafsson säger sig dock ha indikationer på att det tunga missbruket i alla fall inte ökar. Men någon riktigt mätbar siffra finns inte.

– Det handlar om uppsökande verksamhet. Vi gör inga framsteg bakom skrivbordet, konstaterar han.

Svårt att kartlägga

Ett stort problem för såväl socialtjänst, sjukvård som polis är att hitta människor i riskgruppen.

– Det här är inga människor som frivilligt går till hälsocentralen och säger att ”jag tror att jag har hepatit C”. Det gäller att fånga dessa människor i flykten, säger Björn Jonsson, polisen Gävleborg.

När en narkoman väl kommer till sjukvården är bemötandet viktigt. Det är något Billy Nilsson, som representerar Kris, kriminellas revansch i samhället, vill betona.

– Missbruk i sig är en sjukdom, det är något vården bör uppmärksamma. Själv har jag haft hepatit A, B och C, berättade Billy Nilsson för åhörarna.

Björn Jonsson, från Polisen Gävleborg, berättade att de anmälda narkotikabrotten i länet har minskat sedan år 2008. Men enligt Björn Jonsson beror inte de minskade antalet anmälningar på att narkotikabruket har minskat.

– Ju mer man jobbar med de här frågorna, desto större siffror blir det, förklarar han. Sticker siffrorna iväg kan man räkna ut att det handlar om polisiära insatser.

Nu hoppas alltså de olika instanserna på att ett samarbete ska kunna hjälpa de tunga missbrukarna till en bättre hälsa.