Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbetet sprack redan efter ett halvår

Det tog flera år att starta samarbetet – men det dröjde bara ett drygt halvår innan det sprack igen. Nu söker Ockelbo och Hofors varsin chef för bygg- och miljöförvaltningarna.

– Ledningen är nog inte det första man ska ta när man startar ett samarbete, säger Ockelbos kommunchef Lars Sjödin.
Förra veckan lanserades Ockelbos framtidsvision som bland annat handlade om samverkan. Samtidigt har ett av samverkansprojekten, som lanserades i våras efter flera års turer, spruckit. Ockelbo och Hofors kommer inte längre att ha gemensam chef för bygg- och miljöförvaltningarna. När Ann-Christin Gagge försvinner vid årsskiftet kommer man i stället att söka varsin chef.– En chef behöver många gånger vara närvarande. Här har chefen befunnit sig i respektive kommun två och en halv dag i veckan. Dessutom har hon haft dubbelt upp av allt administrationsarbete. Då är det lätt att andra delar blir lidande, säger kommunchef Lars Sjödin i Ockelbo.
En annan anledning är att kommunerna tror det blir svårt för en ny person att ersätta Gagge, som redan hade lång erfarenhet i den ena kommunen.
– Om det här samarbetet hade hållit på i ett antal år och fungerat, hade vi nog fortsatt med det.
Eira Källgren konstaterar att kommunerna varit helt överens om beslutet.


– Eftersom samarbetet inte hann sätta sig och inte är färdigutvecklat har vi bestämt oss för att rekrytera var och en för sig. Vi har också olika kompetenser och olika behov.
Ett samarbete mellan förvaltningarna har varit på tapeten i många år. Senast våren 2007 sprack planerna på en gemensam förvaltning mellan Hofors, Ockelbo och Sandviken. I våras blev Ann-Christin Gagge till slut formellt anställd som chef för förvaltningarna i Hofors och Ockelbo. Tanken var då att förvaltningarna skulle bli mindre sårbara, att man skulle kunna behålla den kompetens som krävs trots att kommunerna är små – och förstås att det skulle spara lite pengar.

– Det är klart att vi har råd att ha en chef. Men hade det här fungerat hade vi frigjort medel till andra delar, så är det ju, säger Sjödin.
Gagge försvinner redan vid årsskiftet och i Hofors räknar man med att få ett glapp där man sitter helt utan chef. I Ockelbo kliver Lars Sjödin in som tillförordnad bygg- och miljöchef från årsskiftet. Han betonar att kommunerna kommer att fortsätta samarbeta, men hur det samarbetet ska se ut är ännu oklart.