Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhällsnyttan försvinner från Samhall AB i snabb takt

Larmen från anställda, f d anställda och från tjänstemän på Arbetsförmedlingen och från handikapporganisationer har duggat tätt de senaste åren.

Vart är Samhall på väg? Vem är Samhall till för? Är det rätt att syssla med bemanning på andra villkor för funktionshindrade? Vi som skriver denna debattartikel vill vända oss till allmänheten och till politiker för att få en ordentlig debatt om Samhall.

Debatten är nödvändig eftersom problemen är uppenbara och vi behöver veta vad politiker anser före valet den 19 september.

Vi tycker att grundtanken för Samhall är viktig men vi ser att den försvinner alltmer i takt med att vinstintressena ökar. Människor med funktionshinder platsar inte längre i det företag (Samhall) som staten har gett uppdraget att bereda arbete för.

Då måste vi reagera! Genom åren har också anslagen från staten minskat vilket ökar pressen på de anställda. Arbetsmiljöproblemen är stora inom Samhall idag då det ofta inte finns skyddsorganisationer på plats.

Vi har läst om samhallsanställda som jobbar i närheten av cellplastkvarnar där man lätt kan ramla neri detta upptäckte arbetsmiljöiverket vid en inspektion efter en brand. I dammiga miljöer står samhallanställda och sorterar papper där kommer råttor, matrester och sprutor mm. på ett löpande band.

Där folk t.ex. med astma kan tvingas att arbeta Vi hör också om anställda som uppmanas av arbetsledningen att inte lämna in tillbuds- och/eller arbetsskaderapporter eftersom man då kan förlora kunder! Vi hör också om personalledare och chefer som hotar anställda med att det är arbetsvägran när funktionshindrade inte ställer sig och arbeta med uppgifter som man vet skadar eller som man inte klarar av p g a sitt funktionshinder.

Människor förtidspensioneras från Samhall eftersom jobben inte längre anpassas som grundtanken med Samhall är. Man tar hellre in friskare personer - de är mer lönsamma.

Vad vill kommande regering göra för att Samhall ska fungera som den samhällsnytta och för de människor som organisationen är tänkt för. Samhall slipper teckna bemanningsavtal - man kallar det istället för inbyggd verksamhet. Härigenom behöver inte Samhall följa GFL, vilket andra bemanningsföretag måste göra.

På det sättet utnyttjas Samhalls personal och det är även osolidariskt mot alla arbetstagare som riskerar sina jobb. Samhallsanställda vill inte medverka till lönedumpning, men på grund av detta tvingas man till det.

Stoppa utnyttjandet av Samhallsanställda är vår uppmaning till staten. Se till att Samhall blir till den samhällsnytta som är så bra för både människor och för samhället. Det är väl värt att satsa på Samhall så människor kan arbeta istället för att hamna utanför - vilket är mer kostbart både för samhället och för människorna. Se människan - oavsett funktionshinder.

Mikael Nilsson samhallsanställd, fritidspolitiker Lindås
Eva-Britt Svensson EU-parlamentariker, Växjö
Mikael Gideryd fd samhallsanställd
Håkan Bäcker samhallsanställd Emmaboda

Magnus Stavbom, fd långtidsarbetslös Västervik Gamleby Tullinge
Christina Zweigberg. Stockholm. Gift med en Samhall anställd
Mats Arbring Lindås
Kaj Raving Nybro
Raymond Zweigberg, Samhallsanställd Västerås
Dan Granlie
Susanne Karlsson, Skruv
Ingmarie Torstensson

Mia Runn Åhlén, mamma till 2 barn med funktionsnedsättning/handikapp.
Sommen.
Bengt Lundström
Anneli Eriksson
Ann-Louise Anderberg
Lasse Berglund, Haninge
Maria Berglund , Haninge
Mikael Alvarsson samhallsanställd Arboga

Karl Roskvist Samhallanställd Lindås
Ewa Lilliestrand
Håkan Lilliestrand
Jessica Moya lagerarbetare Stockholm
Irene Fleetwood Mönsterås
Johnny Olsen fd samhallsanställd Broakulla..
Martin Nilsson, studerande ,Lindås

Jim Karlsson Skruv
Roland Nilsson pensionär fd samhallsanställd Emmaboda
Inger Nilsson fd samhallsanställd Emmaboda
Nicke Grozdanovski (V) Emmaboda
Terese Olsson
Maria Gullstrand samhallsanställd Fagersta
Lonja Ek
Andréas Skogholm
Pia Brandt
Richard Oskarsson Nyköping
Hans-Bertil Larsson, Fagersta
Birgitta Lindkvist, Fagersta
Kennet Thunell
Torbjörn Björlund, riksdagsledamot, Norrköping
Ulf Åman
Thony Thunnel, skyddsombud och facklig politisk ansvarig på samhall Västerås för IF Metall
Per Öhlmér
Håkan Engwall Arvika
Per Andersson Eskilstuna
Lars Dahlskog Lindås
Pernilla Dahlskog, Lindås
Anna Nilsson, Emmaboda
Ebba Nilsson, Emmaboda