Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samkrafts framtid avgörs vid extra stämma – konkursen nära

Vindkraftsbolaget Samkrafts framtid avgörs vid en extra bolagsstämma om ett par veckor.
– Antingen skjuter ägarna till mer pengar eller också blir det likvidation, säger styrelseordförande Mikael Clemens om alternativen.

Som Arbetarbladet berättat så skulle Gävle kommun köpa ut de andra delägarna. Men affären stoppades – åtminstone för stunden – då en privatperson överklagade kommunfullmäktiges beslut.

Det betyder att konkursen är nära för bolaget där de kommunala energibolagen i Gävle, Sandviken, Hofors och tio andra kommuner är delägare. En kontrollbalansräkning visar att över hälften av aktiekapitalet är förbrukat.

I juni förföll lån på 64 miljoner kronor. Långivaren Kommuninvest ville inte ge anstånd längre och Samkraft kunde inte betala.

– Vi har inte kunnat betala skulderna kontant. Lånen skulle omförhandlas och då skar det sig före sommaren med att det saknades borgensåtaganden. Det är bakgrunden till själva krisen. På längre sikt måste bolaget finansieras på bättre sätt än hittills, säger Mikael Clemens.

Han hade hoppats att affären med Gävle Energi skulle gå i lås.

– Vi lade ner en massa krut på att affären skulle gå i hamn. Vi blev ju överens och det var väldigt retfullt att det skulle stoppas på det sätt som skedde. Om vi orkar vänta ut förvaltningsdomstolen eller inte, det får vi väl se, men man kan aldrig få säkert besked om när de avgör ett mål. Annars hade det varit en bra lösning för bolaget.

Han kan inte säga hur mycket ägarna måste pytsa in för att återställa kapitalet i bolaget.

– Det beror på hur man värderar vindkraftverken. Det kan ju hända att det behövs mindre eller mer. Kapitalet måste vara helt återställt, på ena eller andra sättet. Det kan göras på olika sätt, allt från aktieägartillskott, nyemissioner till nedsättning av aktiekapital och omvärdering av tillgångar.

Frågan är om ägarna är beredda att satsa mer i Samkraft.

– Vi har fullmäktigebeslut på att vi inte ska engagera oss mer i Samkraft, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S) i Sandviken.

Kommunen har ett borgensåtagande på 9,3 miljoner kronor som man är beredd att förlänga om Kommuninvest går med på nya lån. Mer kommer kommunen inte att satsa, deklarerar Kärnström.

Niclas Reinikainen, vd i Sandviken Energi, kommer att delta i stämman i Söderhamn 2 september. Han hoppas att Kommuninvest ger anstånd med lånebetalningen så att Gävle kommun kan invänta förvaltningsrätten och genomföra affären som beslutades tidigare i sommar.

– Blir det likvidation så står väl aktieägarna sist i kön. Då går väl bankerna först, säger han.

Mikael Clemens menar att Samkraft måste upplösas "förr eller senare" och att det snarare blir förr än senare.

– Det är svårt att få det att fungera smidigt med den här ägarkonstellationen, säger han.

Läs mer om Samkraftsaffären:

http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/kommunerna-kravs-pa-miljoner-for-samkraftlan

http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/gavle/extrainsatt-mote-samkraft-ser-over-ekonomin