Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samkraftvärderingen på bordet på extramötet

/

Kommunfullmäktige i Gävle ska avgöra Samkraftaffären på ett extramöte 8 juli.
Då ska alla ledamöter ha fått tillgång till värderingen av vindkraftbolaget.

Annons

Beslutet om Gävle ska köpa krisdrabbade Samkraft, där Gävle Energi är en av delägarna, skulle ha tagits på fullmäktige i måndags.

Men det sköts upp efter att Moderaterna tyckte att det saknades information.

Detta efter en artikel i Gefle Dagblad där en anonym källa menade att vindkraftbolaget är övervärderat.

Nu ska frågan i stället avgöras under ett extrainsatt fullmäktigemöte 8 juli. Det blev klart under onsdagen.

– Vi vill klara av det så fort som möjligt och det här är första möjliga datum om allt ska gå rätt till och kommunstyrelsen hinna bereda återremissen om Samkraft, säger Eva Älander, (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Kommunstyrelsens extrainsatta möte då man ska bereda ärendet till fullmäktige kommer att hållas 29 juni.

Det som kan ställa till det så här i semestertider är att inte tillräckligt många ledamöter kan komma 8 juli. För att fullmäktige ska vara beslutsförigt krävs att åtminstone hälften är på plats.

– Men det finns ju ganska många ersättare så förhoppningsvis så blir det ett beslutsmässigt möte, säger Eva Älander.

Eftersom läget för och emot affären är så jämnt så gäller det för både S, V, MP och C som är för och M, FP, KD och SD som är emot att samla sina styrkor.

Är alla på plats och röstar enligt partilinjen blir det ett ja till affären med röstsiffrorna 33–32. Är någon politiker från ja-sidan borta kan motståndarna få majoritet.

Den oberoende värdering som Sweco gjort av Samkraft som tidigare bara politikerna i Gävle Stadshus AB och kommunstyrelsen fått information om – och som efterfrågades av M i måndags – kommer inför 8 julimötet att finnas tillgänglig för alla ledamöter att läsa in sig på.

– Kanske måste någon del sekretessbeläggas eftersom värderingen ingår i affärsförhandlingarna, men det är möjligt att det inte behöver bli så, säger Jörgen Edsvik, (S), kommunalråd i Gävle.

Även en rad interpellationer och andra frågor än Samkraft kommer att tas upp på det extrainsatta fullmäktigemötet. Eftersom budgetdebatten höll på i över sex timmar och debatten om vindkraftaffären i en och en halv hade det ordinarie mötet blivit väldigt långt om också de ärendena skulle hinnas med.

Annons