Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samla familjen och baka till jul

Julbak är bra bak.
Det ger en skön gemenskap och lugn i själen.
Skrapa ihop familjen, kavla upp ärmarna och sätt igång att knåda.

Det är så lätt att svepas iväg med julstressen. Allt ska handlas, fixas, städas och lagas. Den där berömda julfriden känns som en hägring långt, långt där borta i horisonten.
Det är då det är dags att dra ut sladden. Stänga av datorn, tv:n och mobiltelefonen. Knyta på förklädet, samla ihop eventuella familjemedlemmar eller goda vänner och ägna er åt något så härligt analogt och antikt som bakning.


Fortfarande kan min snart-två-meters-tonåring komma med cocker spaniel-ögon och böna, be och vädja om att få baka pepparkakor lagom till Lucia. Att gubbarna, gummorna och grisarna sedan tar form av diverse dekadenta figurer är en annan historia. Men vi har faktiskt kul. Tillsammans. Det är sällsynt, det - i tonårstider när det stormar friskt bland hormoner och humörsvängningar.


Och det är precis så julbaket ska vara - åtminstone om jag får bestämma. Ingen hetsig press på att fylla burkarna med sjutton olika sorters klenäter, flarn, drömmar, kubb, stubbar och stjärnor. Gör något enkelt. Något som alla kan vara med på. Ät upp det med en gång, ge bort i julklapp eller spara till julafton.
Resultatet är inte huvudsaken; vägen är målet, som det så vackert brukar heta. Att knåda en deg är dessutom rena dundermedicinen mot trasiga julnerver.


När man väl är i gång tycker jag att det är kul att ösa på lite med julsmaker. Gärna extra doser kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor där det går. Glögg ger också en finfin julinjektion i såväl kakor som mat. Om man så bara förmår sno ihop en enda sorts kaka eller bröd går det alltid att testa att julifiera standardreceptet ett snäpp. Det krävs inget geni för att baka. Med bra bunkar, rikligt med mjöl och gott sällskap kommer man en bra bit på vägen.