Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma torra moralkaka i ny lyxförpackning

Ni vet filmerna där ett gäng partyglada ungdomar åker iväg på weekendsemester till en avsides belägen sportstuga.
Någon hör konstiga ljud i mörkret men hånas av sina kompisar som fortsätter festa.

Annons

Sen mördas tonåringarna en efter. Den dygdigaste brukar återstå. Det vill säga tjejen som inte hånglat och supit i samma takt som övriga.

Rostiga yxor, spikpistol, motorsåg och andra verktyg tillhör rekvisitan. En gisten eka kan komma väl till pass när man försöker undkomma galna mördare.

Den här tonårsslakten har inte upphört. Men den har avsevärt uppgraderats.

Från unket gammalt hus – till lyxjakt med träpanel, sidenlakan och gyllene kranar.

I dvd-aktuella ”Donkey punch” finns inga stenar att snava över i panik och inga stickiga grenar slår mot ansiktet i flykten. Ingen irriterande natur över huvud taget.

Filmen börjar på ett hotellrum, fortsätter till en klubb och utspelas huvudsakligen på en lyxutrustad motorkryssare.

Vi åker ju knappt på campingsemester längre. Men soliga charterresor, det känner alla till.

Vad titeln ”Donkey punch” betyder vill ni, tro mig, helst slippa veta.

Men filmen handlar i alla fall om tre engelska tjejer från regniga Leeds som ser en festlig vecka framför sig.

De träffar ett gäng killar och hänger med på en drink i deras lånade lyxjakt. Allehanda droger dyker upp. Kläderna åker av. Slanka bikinikroppar i vattnet och bara bröst i sängen. Njuta av livet gäller. Några av scenerna är förvillande lika en mjukporrfilm.

Plötsligt ligger en av tjejerna stendöd. Donkey punch. Jag vill, som sagt, helst inte tänka på vad som menas.

Fortsättningen? Blodet stänker. Paniken stiger.

Filmens två resterande kvinnor kämpar emot. Knivblock behändigt till hands fanns inte ute i de gamla sommarstugorna men självklart i alla moderna skräckfilmskök. Och nödraketer är verkligen inga ofarliga leksaker det heller. Jag läste förresten att någon kallade ”Donkey punch” för utombordsmassakern.

Men allt är sig egentligen likt under ytan. Varken i en isolerad stuga i skogen eller långt ute till havs kan någon höra dig skrika.

Kvinnor som tillåter sig att ha för kul straffas. Män beskrivs allmänt som ett gäng ondskefulla svin och den som händelsevis inte är tillräckligt macho är lika död han.

”Donkey punch” kan verka omoralisk, till och med kontroversiell, med sina lössläppta drog- och sexscener. Den går definitivt över gränsen. Den är sånt som vuxna förskräcks av.

Men i själva verket är det förstås tvärtom. ”Donkey punch” är precis lika konservativ som de gamla skogsrysarna. Tjejer ska akta sig, hålla huvudet kallt och inte se för utmanande ut. Hon som behåller klänningen på och bara knaprar halva knarktabletten har största chansen att fly i räddningsflotten och överleva.

Nya tider, nya seder, nya platser och våldsammare våld. Men samma formel. Samma faror. Samma traditionella människosyn.

”Donkey punch” har kallats en fräsch och rolig parafras på lågbudgetskräck. Men jag vet inte. Det är ju faktiskt en ny publik som kommer att se den. Som ska tugga samma torra moralkaka.

Mer läsning

Annons