Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samordna för allas skull!

För att Gävle ska vara en välkomnande och öppen stad för alla behövs goda möjligheter att människor här kan visa och praktisera sitt engagemang för andra. Det handlar självklart om alla - oavsett om de är på flykt eller svenskar med bakgrund i annat land eller andra medborgare. Det finns föreningar som har i många år drivit allmän folkbildning, verksamhet i stadsdelarna men också språkstöd, språkcaféer eller läxhjälp. Verksamheten bärs i stor utsträckning upp av frivilliga.

Nu behövs mer.

Gävle kommun har det yttersta ansvaret för Gävlebornas välfärd. Vi föreslår att Gävle kommun kallar till ett möte för alla intresserade. Många av kommunens nämnder och förvaltningar arbetar på olika sätt med att ta emot människor som flyr från krig. Andra som bjuds in att delta i ett möte är statliga myndigheter som migrationsverket, länsstyrelsen och arbetsförmedlingen. Givetvis ska också Gävles föreningar vara med. Ju bättre informerade Gävleborna är, desto enklare för dem som vill hjälpa till på olika sätt.

Genom ett sådant möte kan Gävleborna få en bredare bild. Dessutom kan deltagarna informera varandra, skapa nätverk och samarbeten och lära av varandra…

Vi representerar två av Gävles föreningar och vi anser att kultur, föreningsliv och allmänt medborgarengagemang är viktigare än någonsin.

När det gäller språkstudier vill vi skapa ett samarbete och en samordning av verksamheterna mellan föreningar och andra anordnare när det gäller marknadsföring, metoder, hjälpmedel, kompetens, kunskapsöverföring, samt kartläggning om var och när olika aktiviteter sker.

Språkstudiernas har utvecklat olika metoder kopplat till kulturyttringar, intresseområden och kompetens som ett led i språkstödet.

Vi anser att det behövs ett nätverk där föreningar på ett enkelt sätt tar del av varandras goda exempel. Vi kan också i större utsträckning lära oss av svenskars egen erfarenhet att lära sig svenska när de en gång flyttade hit.

Vi uppmanar fler föreningar att erbjuda alla – särskilt de som inte är vana vid föreningsliv - att lära känna verksamheten och vad föreningarna vill. Det finns föreningar för djur, natur och friluftsliv, föreningar som arbetar med musik, teater, hantverk, dans, teater och annan kulturverksamhet och föreningar som har social verksamhet.

Många människor med bakgrund i andra länder söker upp Kulturum. Det är kvinnor och män, analfabeter och akademiker, ingenjörer och dansare, idrottsutövare och schackspelare, snickare och mormödrar, elektriker och studerande.

Att få bli en del av samhället handlar för alla dessa människor inte enbart om språk, yrkesutbildning och arbete. Det handlar om hela livet: utbildning för barn, ungdomar och vuxna, om sociala frågor och om vård och omsorg, om inkludering och förståelse för varandra, historisk kunskap, omvärldskunskap, påverkansmöjligheter, om att utöva och njuta av kultur, idrott och friluftsliv.

Det är här föreningarna kommer in. En viktig fördel när det gäller föreningar är att de har anknytning till lokalsamhället, till stadsdelen. Som vi ser det är lokalsamhället en viktig plats för mötet människor emellan, ibland den allra viktigaste.

Vi vill ha med alla kommunala förvaltningar och bolag för engagemang - gemensamt i arbetet för att människor ska kunna mötas. Det finns stora möjligheter i Gävle kommun att stärka och utveckla samarbetet. Låt oss samordna – för allas skull.

Några exempel på verksamhet som finns i Gävle kopplat till språkstöd/språkcaféer och liknande är Kulturum på Brynäs, Gävles Unga i flera stadsdelar, Helges i Andersberg, Paletten i Sätra, Röda Korset på Brynäs och i centrala stan, Rädda Barnen på Fritidsföreningen Nordost (läxhjälp), El Sistema i Sätra och på stadsbiblioteket och i Sätra bibliotek.

Niels Hebert,

Föreningen Kulturum på Brynäs

Maria Östlund,

Gävles Unga

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel