Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre lärlingslöner är inte lösningenför kontrast mot ledaren

Poul-Erik Jensen svarar Birgittha Bjerkén angående sänkta ingångslöner och jämförelsen med lärlingssystemet i Danmark.

Annons

Svar till Birgittha Bjerkén, företagare.

Jag vill börja med att hålla med dig på en punkt. Det behövs ett välfungerande lärlingssystem i Sverige, det finns inom vissa branscher. Men det sätt som du förespråkar är ett felaktigt sätt att införa det. Du göra samma fel som Jan Björklund, FP:s partiledare, som jämför med just lärlingssystemet i Danmark. Ni tittar på det danska systemet med extremt tunnelseende. Det ni båda glömmer är att den danska a-kassan skiljer sig som dag och natt från den svenska. I den danska a-kassan får man 90 procent av tidigare inkomst (upp till 19 000 danska kronor = 24 000 svenska kronor). Vid uppsägning från AG får man ingen karens och vid egen uppsägning får man tre veckors karens. Den danska a-kassan kan man ha i max sex år. Detta är en a-kassa värd namnet och en trygg omställningsförsäkring för de danska arbetstagarna. Rörligheten på den danska arbetsmarknaden är betydligt högre än på den svenska, alla håller hårt i sina anställningar i Sverige – med all rätt, man drabbas hårt ekonomiskt när man blir arbetslös.

Du, och Björklund, vill sänka lönerna för lärlingar och ni tror då att arbetsgivarna plötsligt ska stå i kö för att anställa. Det ni förespråkar har redan testats på ett ställe. Handelsanställdas Förbund och Svenska Frisörföretagarna ingick hösten 2007 ett nytt lärlingsavtal i kollektivavtalet som innebär sänkt lön för lärlingar. SFF angav att företagen tyckte det var för dyrt att anställa lärlingar när man samtidigt skulle betala för gesällprov och handledare på företagen. Parterna enades om att dela upp utbildningsavtalet i två delar, ett för lärlingar och ett för anställda utan utbildning och lärlingskontrakt.

Lärlingar skulle få 64,48 per timme och ”obehöriga”, som man kallade de utan lärlingskontrakt, skulle få 75,22 per timme. Man trodde, precis som ni tror nu, att många fler skulle bli anställnings- bara och frisörföretagarna skulle stå i kö för att anställa lärlingar.

Nu har systemet varit igång 1,5 år och det är väl ganska tidigt att uttala sig om utfallet än. Men man kan definitivt konstatera att så mycket mer lärlingar har inte anställts,.På vissa håll som i till exempel Gävleborg har det blivit precis tvärtom – lärlingskontrakten har minskat kraftigt. Nu finns det i den branschen andra ”problem” som påverkar, som till exempel F-skatt. Man anställer inte utan hyr ut en stol och den som tar det jobbet blir egen företagare. Det är ju en annan sak som Alliansregeringen tittar på. Kan det vara en lämplig lösning på dagens ungdomsarbetslöshet? Alla ska bli egna företagare. Handels i Uppsala gjorde för några år sedan en undersökning bland de nyutbildade eleverna från 3:e året på gymnasiet. Cirka 60 procent av dem blev egna företagare – efter ett år fanns bara 10 procent kvar som egna, resten var arbetslösa eller hade blivit anställda. Det är inte så lätt som många tror att etablera sig som egen företagare och speciellt inte inom frisörbranschen.

Maud Olofsson var redan ute för något år sedan och yrade om att det skulle bli lättare att få F-skatt. Det är egentligen hur enkelt som helst, bara du inte har skatteskulder. Maud vill att alla anställda i Sverige ska bli egna företagare.

När Alliansregeringen kom till makten 2006 var man extrem snabb med att införa stora förändringar för arbetsmarknaden, man bromsade upp alla arbetsmarknadsutbildningar, begränsade ungdomars rätt att läsa upp betygen på Komvux, näst intill avskaffade lönebidrag hos AF – införde nystartsjobb i stället som gav betydligt mindre i bidrag till AG än vad lönebidrag gav. Resultaten av allt detta ser vi idag, nystartsjobben gav inte det förväntade resultatet.

På utbildningsfronten och sättet att förbereda ungdomar på dagens arbetsmarknad får regeringen katastrofalt underkänt på samtliga områden.Man har helt enkelt totalt misslyckats med att hålla ungdomsarbetslösheten nere. Detta är regeringens ansvar och de kan inte skylla ifrån sig med vare sig global finanskris eller annat. Deras åtgärder inom Komvux och AF är orsaken till vår höga arbetslöshet bland ungdomar i dag.

ombudsman Handels avdelning 26 i Gävle

Mer läsning

Annons