Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sämre tider märks– men inte hos allla

Lågkonjunkturen fördjupas även om det fortfarande är många företag som har gott om jobb och välfyllda orderböcker.


– Vi har full huggning,

i varje fall året ut och en bit in på nästa år, säger Leif

Englund, ägare i LKG

Serviceteknik med ett 15-tal anställda i Gävle.

Även om finansministern Anders Borg skriver ned prognoserna och varnar för recession så är bilden inte entydig bland företagen i Gävleregionen.

– Det är blandat. En del märker inte konjunkturnedgången alls, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

– Flera känner osäkerhet inför framtiden även om de själva inte känt av nedgången. Företag i Hälsingland verkar ha påverkats mer än de som finns i Gästrikland, säger han.

Leif Englund leder Teknikföretagens samarbetsgrupp i Gävle. Vid gruppens senaste möte i september var det ”guld och gröna skogar och fulla orderböcker”.

Sedan slog finanskrisen till med full kraft och nedgången kom snabbt.

– Många var inte förberedda, säger Lars-Olov Johansson, företagsrådgivare på Teknikföretagens kontor i Sundsvall.

Han har kontakt med flera företag i södra Norrland som nu försöker sänka sina kostnader för att klara sig när beställningarna fryser inne.

– Men än så länge är det långt till samma läge som under 90-talskrisen, säger Lars-Olov Johansson som dock konstaterar att nedgången varit ovanligt snabb.

Lennart Kron är vd i Automatindustrier i Hille med 44 anställda.

För snart två månader sade han att företaget inte märkt någon nedgång även om några större kunder sänkt sina prognoser för det närmaste halvåret.

Nu har nedgången drabbat också Automatindustrier.

– Orderingången är svagare. Vi följer läget vecka för vecka. Än så länge har vi inte behövt säga upp någon men fortsätter det så aktualiseras frågan, säger Lennart Kron.

Nedgången märks inom allt fler sektorer.

– Vi är nere på normal nivå efter att ha legat extremt högt, säger Lars-Axel Gustavsson, vd i Gävleborgsåkarna, en samarbetsorganisation för länets åkerier.

Flera åkerier ser över sina kostnader. Än så länge handlar det om att skjuta upp fordonsinköp och andra investeringar men inte att dra ned på personalen, konstaterar han.