Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtalen om Sandvikens framtid har startat

Sandvikledningen träffade i går företrädare för stat, region och kommun för att diskutera hur man gemensamt ska agera med anledning av förra veckans jättevarsel.
– Men vi är inte inne på konkret åtgärdsnivå ännu. Först måste vi identifiera rollerna och hitta en metodik, säger regiondirektör Mats Törnquist.

Diskussionerna om hur företaget ska agera tillsammans med myndighetsföreträdare på olika nivåer för att mildra konsekvenserna inför de varslade uppsägningarna av 900 Sandvikanställda är nu alltså i full gång.


Peter Gossas och Per-Olof Stålesjö från Sandviks företagsledning träffade i går Region Gävleborgs ordförande Per-Olof Svensson, regiondirektören Mats Törnquist, kommunalrådet Peter Kärnström, kommundirektören Svante W Nordh och Arbetsförmedlingens chef Charlotte Humling.
– Det var mest en inledande diskussion för att lära känna varandra och börja diskutera vem som ska göra vad. Nu är det oerhört viktigt att samordna allt på ett bra sätt så att det inte börjar spreta iväg åt olika håll, säger Peter Kärnström.Från Sandvikens kommuns sida lutar det åt att man för tydlighetens skull utser en samordnare som ska vara den som i alla sammanhang för kommunens talan i samarbetet.
– Det är viktigt att vi pratar med en röst, säger Peter Kärnström.Exakt vad det gemensamma arbetet ska gå ut på blev alltså inte tydliggjort i går.
– Vi var väldigt klara över att oavsett hur allvarligt läget än är måste vi ha is i magen och göra en noggrann analys så att vi har en metodik och en tydlig linje innan vi börjar göra saker, säger Mats Törnquist.


Både Peter Kärnström och Mats Törnquist är inne på att det är viktigt att agera både kortsiktigt och långsiktigt genom att redan nu förbereda Sandviken och övriga regionen på en uppgång som kommer förr eller senare.
– Det är jätteviktigt att vara förberedd när det vänder, säger Mats Törnquist.


I det akuta skedet menar att de människor som riskerar att bli arbetslösa måste få chansen att tala om vad de själva vill innan kommun, regionala myndigheter och stat sätter igång med sitt.
– Vi ska inte börja med att komma uppifrån och tala om för de här människorna vad det är de behöver.