Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtidigt i en annan sektor...

Samtidigt som den svenska industrin kalvar anställda som ett isberg konstaterar Saco att utsikterna inom vårdyrkena är mycket goda. Den som väljer att satsa på ett vårdyrke ser ut att inom fem år ha goda förutsättningar att ta sig fram på arbetsmarknaden.

Annons

 

Vården är, till skillnad från industrin, inte lika konjunkturberoende. Nedskärningar görs även inom den offentliga sektorn. Men inom vården arbetar människor med människor, vilket sätter begränsningar för hur stora personalnedskärningar som kan göras. Det går helt enkelt inte att på samma sätt som inom industrin bortrationalisera arbetskraft i lågkonjunktur, eftersom det gör det omöjligt att tillgodose patienternas behov och bibehålla säkerhetsnivån. Vad som styr inom vården och omsorgen är behov, hur många som behöver vård och omsorg.

Men precis som arbetsmarknadsutredaren Ossian Wennström på Saco konstaterar kan goda utsikter att få arbete inom en bransch och bristen på arbetskraft också vara en markör om att något är fel. För även om sjuksköterska är en av de yrkeskategorier som klassas som ett yrke med goda framtidsutsikter är det också så att ett arbete inom vården innebär att kliva in i en sektor som genom åren genererat flest långtidssjukskrivningar, erbjudit låga löner och arbetsplatser som knappast kan beskrivas som mönsterarbetsplatser. Och därför är det kanske inte heller så konstigt att just vården ser ut att stå inför en kommande arbetskraftsbrist. Något som även förutspåtts i den så kallade långtidsutredningen som sedan 1948 levererats av finansdepartementet.

När köttberget av 40-talister blir äldre kommer behoven inom vården och omsorgen att öka. Vi lever längre och föder färre barn. Sverige brottas med en demografiutveckling som kommer att innebära att allt färre kommer tvingas försörja och ta hand om allt fler. Och för att Sverige skall vara rustat för en sådan framtid kommer bland annat krävas att vård- och omsorgssektorn faktiskt kan attrahera generationerna av söndercurlade kravmaskiner som nu är på ingång som vår framtida arbetskraft.

Arbetsmarknadsstrukturerna har förändrats. Livstidsanställning har ersatts med visstidsanställning. För att få unga att välja och även stanna inom vårdyrkena kommer det att krävas långt mer än en vädjan till den filantropiska ådran för att lyckas. Allt färre nöjer sig med att bara ha ett jobb. Vi vill även att jobbet skall erbjuda oss möjlighet till utveckling, skälig betalning och en god arbetsmiljö. Det är i sig en positiv utveckling som kommer att pröva arbetsgivarna och förhoppningsvis utgöra en pådrivande faktor i arbetet för högre löner, bättre anställningsvillkor och en hälsosammare arbetsmiljö inom inte minst den offentliga sektorn. Något annat alternativ finns egentligen inte.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons