Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtidigt i Hofors utstrålar värme – men är på gränsen till tragikomiskt

Medan resten av Sverige hade“Skam”-feber hela december månad vill jag skriva om ett annat fenomen som åtminstone fyllde mitt facebook-flöde; nämligen Hofors.

Annons

Nu kanske det beror på att jag är född och uppvuxen på orten men känslan var ändå att Hofors var på mångas läppar när insamlingen “Med kärlek från Hofors” samlade in en rekordstor summa till Musikhjälpen. För visst var det fantastisk att ett så litet samhälle kunde samla in så mycket pengar till ett gott ändamål. Och Hofors fortsätter vara i fokus i januari när dokumentärserien “Samtidigt i Hofors” börjar sändas i fyra delar på SVT. Teamet bakom dokumentärserien klappade säkert händerna av iver när de fick den bästa marknadsföringen någonsin. En lyckad slump.

Jag vet att många, både utflyttade hoforsare som mig själv och andra som bor kvar, har varit väldigt spända och nyfikna på vad det är för bild av Hofors som programserien valt att skildra.

För många har det nog funnits farhågor om att det ska bli tragikomiskt när folk utifrån ska skildra en liten bruksort som många kanske redan har en negativ och fördomsfull bild av. Och ibland blir det på gränsen. Dokumentärteamet följer ett gäng personer och har medvetet valt personligheter som sticker ut på en liten ort, sådana som säger vad de tycker. Engagemanget och kreativiteten som var ett faktum för den lyckade insamlingen är också en en röd tråd i åtminstone de två första avsnitten. Men även förlorade drömmar, både för sig personligen och för samhället de bor i. Samtidigt som det också finns små förhoppningar på framtiden och vad den kan innebära.

Är det som visas representativt för Hofors? För landsbygden? Vilka är målgruppen? Människorna som bor på landsbygden och vill se sig representerade eller stadsborna som ska få en inblick i vad som sker på landet? Det är frågor som uppstår när jag tittar och som jag inte riktigt har svar på. Men det jag kan konstatera är att det för det mesta är skildrat med värme. Om inte annat är det snyggt fotat och visar Hofors från sin bästa sida; omgärdat av den fina naturen på sommaren.

Bäst just nu: “Sherlock” säsong fyra som finns på Netflix, tips till er som missat det, “Arrival” på bio och ja, “Skam” förstås.