Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

San Fransisco kokar av kultur

/
  • Beatförfattarnas gamla kvarter i North beach.
  • San Francisco är i allmänhet en färgglad stad, men ingenstans är husen så färgstarka som i de gamla hippiekvarteren Haight-Ashbury.
  • Galleriet San Francisco art exchange är ett måste för den som vill frossa i gamla skivomslag, konsertbilder och annan popkulturhistoria.
  • Den lilla rockklubben Bottom of the hill är värd ett besök om man vill kolla in vad som är nytt på rock- och punkscenen.

I San Francisco finns det mycket att se för den som gillar populärkultur. Vi drog på kulturell upptäcktsfärd i Kaliforniens trevligaste stad.

Annons

San Francisco. Säg namnet, och flimriga bilder av Golden gate-bron och bakelseliknande viktorianska radhus blandas med actionfilmernas biljakter längs backar så branta att de trotsar tyngdlagen. Och som soundtrack - Scott McKenzie med det smäktande hippieanthemet San Francisco (be sure to wear flowers in your hair).
Att associationerna ofta kommer från film eller musik är inte konstigt; staden är flitigt skildrad i populärkulturen, men den är också en egen kulturell spelplats. Kreativa människor inom alla konstriktningar har länge sökt sig hit på grund av stadens öppna och välkomnande atmosfär. Här är platserna man inte får missa.


Sommaren 1967 samlades tusentals människor i stadsdelen Haight-Ashbury i jakt på fri kärlek, musik och droger. 40 år senare är det desto lugnare i hippieerans epicentrum i västra San Francisco. Bortsett från turisterna är Haight-Ashbury i dag ett område med en trendkänslig och förhållandevis välbärgad publik, där de hippa vintagebutikerna och lattefiken ligger tätt.
Men det är ingen tvekan om att det är gammal hippiemark man beträder. En promenad bland alla smokeshops, väggmålningar med fredsmotiv och psykedeliskt färglagda hus är en rolig resa i tiden.
Självklart måste man stanna till vid det legendariska gathörnet Haight street och Ashbury street, som området är döpt efter. När vi kommer förbi sitter en övervintrad hippie i gathörnet och tipsar turisterna om den bästa fotovinkeln. Och glöm inte att ta en tur till Grateful dead house på Ashbury street 710. Där bodde bandet 1966-1968, inklusive under den berömda drograzzian sommaren 1967.


Styr man vidare mot nordöst finner man ett annat populärkulturellt högkvarter. Italienpräglade North Beach blev under mitten av 50-talet säte för beatgenerationens centralfigurer Jack Kerouac, Allen Ginsberg och William S Burroughs. I kvarteren längs Grant avenue är det ett myller av folk bland kaféer, butiker och restauranger. Bara några kvarter bort slumrar de pastellfärgade husen i solen, som om inget någonsin kunde störa friden. Det är lätt att föreställa sig att kombinationen av lugn och intensitet måste ha varit bra för inspirationen.
Här finns flera museer tillägnade beatförfattarna och varje år hålls North beach festival till deras minne. Men minst lika kul är det att springa på stadsdelens mer diskreta hyllningar till författarna. Som i hörnet av Filbert street och Grant avenue, där man sänkt ner ett handavtryck i trottoaren med texten "Poets corner". Eller Jack Kerouacs egen gatstump, nära Grant avenue och Columbus avenue.


En spårvagnstur nerför kullarna mot Union square leder till en annan skatt. En bit västerut på Geary street ligger konstgalleriet San Francisco art exchange (SFAE), som erbjuder en lite mer finkulturell touch på populärkulturen. Här kan man verkligen frossa i klassiska skivomslag och konsertbilder av kända fotografer.
Även om SFAE främst riktar sig till förmögna samlare är det värt ett besök för alla som gillar populärkulturhistoria. I höstas ställde man ut rockfotografen Mick Rocks stilbildande foton från 70-talets punk- och glamperiod. Under 2008 kommer bland annat en utställning med bilder av rockfotografen Lynn Goldsmith och foton från Beatles berömda Indienresa 1968 att ställas ut.


Den som är mer intresserad av kulturen i nuet kan bege sig till stadsdelen SoMa, strax söder om centralgatan Market street. Området, som tidigare var ett utpräglat industriområde på fel sida om stan, hyser i dag många av stadens museer, inklusive Cartoon art gallery som fokuserar både på klassiska serier och ny underground.
Vi ramlar också in på punk- och garagerockstället Bottom of the hill, en av stadens hetaste livescener. När vi kommer dit får punkbanden The draft och Dead to me den lilla intima lokalen att koka. Ett hett tips är att beställa en taxi när man ska åka därifrån, lokalen ligger en bra bit utanför de befolkade gatstråken.
Strax ovanför SoMa ligger stadsdelen The mission, som har blivit en magnet för det unga och kreativa San Francisco. Det i huvudsak latinamerikanska området vimlar av restauranger, kulturhus, bokaffärer och spelställen. Det går nästan att ta på kreativiteten och intensiteten här, i synnerhet kring den myllriga centralgatan Valencia street. Passa på och titta in på det lilla kulturhuset Red poppy art house under besöket. Där anordnas allt från poesiuppläsningar och konserter till danslektioner, ledda av entusiasterna Todd och Meklit.

 


Mer läsning

Annons