Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandstedt kastades in i hetluften

Margareta Sandstedt har haft det tufft. Arbetslös, sjukskriven och ett företag som inte bar sig.

Men sedan oktober i år och fyra år framåt har hon en stadig inkomst på 56 000 kronor i månaden. Hon kan numera titulera sig riksdagsledamot.

– Det här har varit en resa för mig, verkligen, säger Margareta Sandstedt, Sverigedemokraterna.

Margareta Sandstedt föddes i Hofors. Hon började sitt arbetsliv med ett beredskapsjobb i skogen. Därefter provade hon på olika former av arbetsmarknadspraktik, bland annat på Domus.

– Jag trivdes jättebra. Men jag hade ingen gymnasieutbildning, så det blev lite trassligt.

Strax innan hon skulle fylla 20 fick hon sitt första barn, och som ensamstående mamma försörjde hon sig som städerska på Sandvik.

När hon började närma sig 30 läste hon in gymnasiet.

– Jag tänkte att då kanske jag får ett bättre jobb. Men så blev det ju en ekonomisk kris där på 1990-talet. Jag har haft det jätte-tufft. Har man kommit fel som jag hade gjort är det jättesvårt att komma rätt.

Öppnade korvkiosk

Hon flyttade till Gävle, och här försökte hon starta eget, en korvkiosk på Utmarksvägen.

– Jag var desperat. Alla skulle starta eget då. Jag fick starta eget-bidrag, men det är en jättesvår bransch att få lönsamhet i. Jag höll ut i ett år.

Därefter var hon under en längre tid sjukskriven av privata skäl. Hon utbildade hon sig till alkohol- och drogbehandlare, och blev klar med sin utbildning år 2000.

Efter examen har hon haft olika praktikplatser och vikariat, bland annat på anstalten i Gävle.

Nu väntar nya utmaningar för Margareta Sandstedt. I höstens val valdes hon in som en av 20 Sverigedemokrater i riksdagen.

Varför just Sverigedemokraterna?

– Det var när jag var sjukskriven. Jag arbetstränade med en kvinna som var väldigt samhällsintresserad. Hon tog upp det här med invandringsproblematiken. Jag hade aldrig tänkt på det innan. Jag hade nog inte varit så insatt. Så förstod jag att här i Sverige finns inga flyktingar.

Hur menar du då?

– Att de allra flesta invandrare är anhörig- eller arbetskraftsinvandrare. Endast 2 procent är riktiga flyktingar.

Enligt Migrationsverket stämmer dock inte detta påstående. Knappt 10 procent av de som beviljas uppehållstillstånd kan beräknas som flyktingar. Se mer nedan.

Gick på möte

Margareta Sandstedt fortsätter att berätta om hur hon 2004 gick på ett informationsmöte hos Sverigedemokraterna.

– Det var inte alls så där som folk sa... Sverigedemokraterna utmålades som mörkermänniskor. Det här var vanliga normala människor, inte kriminella. Jag upptäckte att det här var ett parti jag höll med fullständigt.

Redan året efter kandiderade Margareta Sandstedt för Sverigedemokraterna i kyrkovalet.

Och det gick bra. Hon tog plats i alla instanser, från kyrkorådet i Bomhus till det nationella kyrkomötet. Hon berättar att hon har en stark gudstro.

– Jag är kristen, det var naturligt att kandidera.

Förödmjukade gäster

Hon försvarar sitt partis agerande under riksmötets öppnande, då partiets företrädare, bland andra hon själv, reste sig och gick mitt under biskopens predikan i kyrkan.

– Det var för att hon (biskop Eva Brunne) lovordade demonstrationerna mot oss. Jag tycker inte att man bjuder in en gäst och sedan förödmjukar denne. Det var olämpligt. Man kan inte ta hur mycket stryk som helst.

Vända andra kinden till?

– Jesus hade aldrig lovordat våld. Det visar en oerhörd brist på demokrati.

– Som jag ser det är vi det enda oppositionspartiet i Sverige.