Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik drar åt svångremmen

De anställda på Sandvik Materials Technology, SMT, får nöja sig med bittermandel till julen. Julborden är nämligen indragna och fruktskålarna har plockats bort.


Åtgärderna ingår i det besparingsprogram som SMT genomgår.


Allt medan Sandviks vd Lars Pettersson vägrar släppa sina förmåner.

900 anställda på Sandvik Materials Technology, SMT, riskerar att förlora arbetet. Det är det största varslet i företagets 100-åriga historia. För många blir julen inte särskilt munter.

Men nu drar SMT åt svångremmen ytterligare ett snäpp. Inför julen ska SMT spara på alla möjliga håll och kanter. Julborden är indragna och hos flera enheter på SMT har fruktskålarna åkt in i skåpen.

Lena Berg, informationschef på SMT, bekräftar att julborden är indragna i år.

– Det ingår i det besparingsprogram vi genomför och jag tror inte att vi är ensamma om det.

– Jag vet inte hur alla sex enheter på SMT gör, men jag tror säkert att man har dragit in frukten på vissa håll.

Enligt Lena Berg måste man värna om den personal som inte har varslats om uppsägning. Om man inte sparar nu tvingas man kanske varsla fler om uppsägning nästa år. För allt handlar om kostnader, säger Lena Berg.

Sandviks vd Lars Pettersson avstår dock ingenting.

Enligt en rundringning som Aftonbladet har gjort uppger sex verkställande direktörer i några av Sveriges största börsnoterade bolag att de inte tänker backa i frågan om sina förmåner.

För Lars Pettersson innebär det inget lönestopp och inget slopande av bonusen under 2009. Sandviks informationschef Anders Wallin svarar att Petterssons lön och bonus är frågor för styrelsen, det är inte frågor som Lars Pettersson avgör själv.

2007 tjänade Lars Pettersson 16,3 miljoner kronor.

Metallklubbens ordförande Bosse Boström känner inte till SMT:s indragna julbord och den frukt som försvunnit.

– Jag måste kolla upp det här innan jag uttalar mig, säger han.