Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik kan tänka sig ”hjälp” av andra

Mindre service- och underhållsföretag i regionen kan få nya möjligheter när Sandvik under de närmaste månaderna gör en total översyn av sin organisation för service och underhåll.

– Frågan är vad som är vettigt att göra själv och vad som görs bättre tillsammans med partner, sa Jonas Gustavsson, chef för Sandvik Materials Technology (SMT), vid ett seminarium på Folkets Hus i Sandviken på torsdagen.

Cirka 100 personer från både stål- och processindustrin och mindre företag var med på träffen som hade rubriken ”Intelligent outsourcing”.

– Om man ska stärka konkurrenskraften i stål- och processindustrin i regionen hänger mycket på samspelet med de som är i leverantörsledet, att stärka leverantörerna och samverka, sa Lars Bengtsson, professor på Högskolan i Gävle och en av initiativtagarna till seminariet.

Stålindustrin har hittills varit återhållsam med att lägga ut stora delar av service och underhåll på andra aktörer.

Nu kanske en ändring står för dörren.

– Outsourcing kan vara ett sätt att öka lönsamheten men det är inget självändamål. Det ska gynna affären, sa Jonas Gustavsson.

För att klara de tuffare kraven måste ”gamla sanningar ifrågasättas”, menade han. Lönsamheten ska vara bra även när beläggningen går ner.

– Vi behöver flytta mer från fasta till rörliga kostnader. En partner kan kanske vara mer flexibel än vad vi kan vara, sa han.

Han utlovade långsiktiga kontrakt och ”helhetsgrepp” när och om det blir dags att lägga ut service och underhåll på andra aktörer.

Börje Andersson, ägare till Bäckströms Mekaniska i Hofors, som tidigare haft många uppdrag åt Sandvik, ser fram emot Sandviks översyn.

– Så jobbar de inte i dag. Vi har efterfrågat långsiktighet och kvalitet och att man utvärderar vad man fått för pengarna. I dag är det bara prislappen per timme som gäller, säger han.

Bäckströms förlorade uppdragen på Sandvik i somras, vilket drabbade jobb för drygt tio man.

Jonas Gustavsson kunde inte säga när översynen är klar.

– Förstudien är nog klar om några månader. Sedan utses styrgrupp och projektgrupp, sa han.