Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik kritiseras för affärer i Zambia 

Sandvik och andra svenska storbolag vill inte avslöja hur mycket de tjänar och betalar skatt i Zambia och andra utvecklingsländer.
Det här kritiserar Swedwatch, en ideell researchorganisation med bland andra Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen och Diakonia som medlemmar.

Multinationella företags skatteflykt från utvecklingsländer är ett stort hinder för hållbar utveckling, hävdar Swedwatch som med den utgångspunkten granskat Sandvik, Atlas Copco, SKF och Ericsson.

I en rapport granskas affärerna i Zambia, ett av världens fattigaste länder med flera gruvor dit bland annat Sandvik levererar utrustning.

Enligt Swedwatchs beräkningar förlorar Zambia cirka 6 miljarder kronor om året på skatteflykt.

Granskarna har inte funnit att Sandvik eller de tre andra storbolagen gör sig skyldiga till oetisk eller olaglig skatteflykt. Men Sandviks upplägg för internprissättning innebär risk för skatteflykt, hävdar Swedwatch.

I rapporten, som offentliggjordes på tisdagen, förklarar Magnus Larsson, chef för Sandviks Investor Relations, hur det hela är upplagt:

De olika affärsområdena ska få "sin del av kakan" av intäkterna. Den största delen går till produktionsbolaget, en del går till distributionscentralerna och resten till försäljnings- och servicebolaget i Zambia. Totalt mellan sex och sju produktionsanläggningar i tre världsdelar levererar till två distributionscentraler som i sin tur levererar gruvutrustningen till Zambia.

Men hur mycket vinst som tas ut i Zambia och hur mycket skatt som betalas där vill Sandvik inte avslöja. Skälet uppges vara att man inte vill visa priser och marginaler för sina konkurrenter.

– Vi redovisar till skattemyndigheterna i Zambia, säger Pär Altan, chef för Sandviks externa kommunikation.§

Swedwatch vill ha mer öppenhet och tycker att uppgiften att få bukt med skatteflykt bör gå före.