Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik varslar 900 i Sandviken

Verkstadskoncernen Sandvik har varslat 900 anställda på Sandvik Materials Technology i Sandviken. För Bo Boström, ordförande för IF Metalls koncernfack inom Sandvik, kommer inte varslen som en blixt från en klar himmel.
– Vi har följt det här under en längre tid. Vi har ju haft en process sedan i somras.

Annons

Den totala överkapaciteten inom Sandvik Materials Technology beräknas till 1 500 personer, varav alltså drygt 1 000 jobbar i Sverige. Dessutom har 380 personer redan tidigare fått gå inom ramen för de besparingar som aviserades i Sandviks halvårsrapport.

För Bo Boström, ordförande för IF Metalls koncernfack inom Sandvik, kommer inte varslen som en blixt från en klar himmel.
– Vi har följt det här under en längre tid. Vi har ju haft en process sedan i somras. Vi trodde att vi kunde hantera det men nu har volymen minskat ytterligare, och det är inte längre hanterbart.

Bo Boström befarar att problemen kommer att bli liknande i hela den svenska industrin:
– Det här är någonting som ingen kan hantera, det finns inga lätta lösningar. Folk kan inte köpa produkter, oavsett vad det är för produkter. Jag har jobbat på Sandvik sedan 1960-talet och jag har aldrig varit med om något liknande.– Varslen blev ju nyss offentliga. Nu kommer vi att samla på oss kunskap och reaktioner, den processen börjar ju nu. Nettoeffekten av varslen kommer inte att bli 900 här i Sandviken. Vi kommer att hitta olika paketlösningar. Vi får se om några månader vad det blev egentligen.

 

Affärsområdeschefen Peter Gossas säger till TT:
– För att anpassa kapaciteten globalt till det marknadsläge vi har inom Sandvik Materials Technology, ett av de tre affärsområdena, har vi totalt varslat 1 500 personer, varav 1 040 i Sverige. 900 varslas i Sandviken och 140 i Hallstahammar. Resten är globalt. Vi har verksamheter i många länder så det är god spridning från Europa till Asien.– Vi indikerade ju redan vid kvartalsrapporten för tredje kvartalet att vi sett ett försvagad orderingång mot slutet av kvartalet, givetvis på grund av finansoron som minskar efterfrågan.– I Sverige finns ett regelverk som innebär att vi för de svenska enheterna har ett arbete att i detalj gå igenom hur minskningarna ska ske. Detta sker under de närmaste två och en halv månaderna.

 

 

Sandvikchefen Lars Pettersson beskriver den globala marknadsutvecklingen som mycket svag.
”Försvagningen som beskrevs i samband med rapporten för tredje kvartalet har ytterligare kraftigt förvärrats inom ett flertal segment, främst fordonsindustrin och verkstadsindustrin. Därför bedöms dessa åtgärder vara nödvändiga samtidigt som vi inte kan utesluta behov av ytterligare åtgärder i ett senare skede”, säger han i pressmeddelandet.

 

Inom Sandvik Mining and Construction har tidsbegränsade kontrakt med cirka 600 personer runt om i världen avslutats. Dessutom kan 200 personer i Tammerfors komma att permitteras i upp till 90 dagar från den första december. Fabriken i Perth, med cirka 50 anställda, ska stängas.


Sandvik Tooling kommer att banta produktionen under fjärde kvartalet genom att utnyttja avtal för flexibel arbetstid och liknande, både i Sverige och i andra länder. Affärsområdet ska också göra sig av med närmare 300 visstidsanställda.

Sandvikaktien föll med drygt 8 procent till 39:80 kronor på Stockholmsbörsen under morgonhandeln, efter beskedet om nedskärningarna och marknadsutvecklingen.

 

Klockan 14 i dag hålls en lokal presskonferens i Sandviken med Peter Gossas, vd för affärsområde Sandvik Materials Technology och Anders Wallin, chef för
Group Communications.