Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken energi fällda för förstörda fornlämningar

Sandviken Energi fälls av Gävle tingsrätt för att ha förstört 1 600 år gamla fornlämningar i Årsunda.

2011 skulle Sandviken Energi gräva för vattenledningar längs med Prästgårdsvägen i Årsunda. Men schaktningsarbetet utfördes i ett område där det fanns fasta fornlämningar i form av tre gravhögar från 400-talet.

Länsstyrelsen polisanmälde det kommunala bolaget eftersom det bedömdes röra sig om ett brott mot lagen om kulturminnen.

Gävle tingsrätt fäller nu bolaget vilket innebär att de ska betala en företagsbot på 25 000 kronor.

Tingsrätten menar att Sandviken Energi hade uppsåt när de förstörde fornlämningarna. Bolagets representanter frågade inte heller länsstyrelsen om råd innan de började gräva, trots att de visste om fornlämningarna. Det var olagligt att inte tillfråga länsstyrelsen, slår tingsrätten fast.

Dåvarande informationschefen vid Sandviken Energi, Kent Byman, sade till Arbetarbladet i samband med polisanmälan 2011 att det rör sig om en olyckshändelse och att arbetet försvårades av att det grävts ledningar på platsen tidigare.

– Vi var tvungna att gräva i området nu för att de boende i området inte skulle få problem med ledningarna senare. Det är naturligtvis mycket olyckligt att det blev så här, det var ingenting vi gjorde medvetet, sade Kent Byman 2011.

Det går att överklaga tingsrättens dom fram till 16 mars 2015.