Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken får rally-SM – och kör i Gävle

Samarbetet mellan Gävle och Sandviken blir allt tajtare.
Nästa år arrangerar Sandvikens Motorklubb rally-SM igen.
Men den här gången – i skogarna runt Gävle. Och på travbanan.

Det är den första deltävlingen i SM-serien som ska gå i Gävletrakten, 5-6 februari nästa år. Sandvikens MK är en av få svenska motorklubbar som kan ta ett så stort evenenemang, och klubben är i stort sett synonym med vinterrallyn tack vare Vinterpokalen som körts 54 år i rad och som haft SM-status vid flera tillfällen.

Hela 16 gånger har Sandvikens MK faktiskt arrangerat SM-rallyn; både på grus, asfalt och snö – senast i vintras då man hade basen vid Högbo Bruk.

Men nästa år händer något nytt. Då flyttar hela rallyt några mil österut, till Gävle, som inte haft ett SM-rally sedan 1982.

Och det är ingen slump, utan ett resultat av det utökade samarbetet mellan Gävle och Sandviken som legat bakom innebandylandskamperna i Göransson Arena, kommande bandy-VM och den gemensamma Eurovision-ansökan som skickades in på fredagskvällen.

Gävle kommuns evenemangsansvarige Joakim Lundberg kontaktade Kalle Andersson, ordförande i Sandvikens MK, för att se om kanske gick att köra någon rallysträcka i Gävle.

– Men ju mer vi pratade växte det fram att vi kanske skulle ha hela SM-evenemanget i Gävle. Kalle var lite orolig att vi inte skulle få det, men Sandviken är en extremt duktig arrangör så jag var aldrig orolig, säger Joakim Lundberg.

Riktigt var sträckorna ska gå är inte bestämt, men klart är att en specialsträcka, där förarna möts två och två, körs på Gävletravets innerplan. Det gjorde man även i samband med SM-tävlingarna 2002.

– Det här är ju ny mark för oss, så vi behöver kolla upp vilka vägar runt Gävle som kan passa, säger Kalle Andersson, och förklarar vad Sandvikens MK vinner på samarbetet.

– Vi är duktiga på ordna rallytävlingar, det kan vi, men däremot är vi inte lika duktiga på kringarrangemang. Det har vi inte riktigt mäktat med, men nu får vi hjälp med det.

Gävle kommun lägger krutet på att locka folk och ordna aktiviteter vid sidan om själva rallytävlingarna. Samarbetet gäller i första hand för nästa år, om det blir en fortsättning återstår att se. Liksom vilken vinter det blir, inte helt oviktigt i sammanhanget.

– Gävle är lite mer i riskzonen eftersom det brukar vara lite mildare där. Vi har reservsträckor i Åmot om det skulle skita sig, men den utvägen brukar vi alltid ha.

I vintras bestod SM-rallyt av fem sträckor på sammanlagt tio mil och lockade 76 anmälda ekipage.