Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken laddar för fest

Glitter och glamour kontra norrländsk skog och mark. När Högbo Bruk ordnar välkomstfest för Melodifestivalen ska de 300 gästerna bjudas på det bästa av två världar.

Uppemot 200 körsångare och musiker från regionen förbereder sig också för att ge festdeltagarna ett pampigt överraskningsnummer.

Sex sammanbyggda tältkåtor med en yta på dryga 500 kvadratmeter har i dagarna satts upp utanför gamla herrgården i Högbo. Hit kommer artister, upphovsmän, SVT:s personal och annan media samt utvalda gäster för en officiell välkomstfest på torsdagskvällen under Melodifestivalveckan.

Festivalstadsbasen Odd Westby är nöjd med den historiska kopplingen och menar att man kan säga att Göransson Arena, där delfinalen går, en gång i tiden föddes på platsen.

– Dessutom är vi stolta över Högbo och vill visa upp det.

Två röda trådar

Välkomstfesten har två röda trådar. Förutom den glitter och glamour som förknippas med festivalen har kvällen även ett norrländskt tema. Det ska bland annat märkas genom renfjällar, granris och en klädgarderob byggd av björkar i jättekåtan.

Stefan Johansson, kökschef på Högbo brukshotell, har låtit tankarna gå till skog och mark när han satt ihop menyn. Festdeltagarna bjuds bland annat på varm älgragout, regnbågstartar, rökt hjort, kantarellterrine – och en getsylta. Maten avslutas med en dessertbuffé där en hovdessert är kronan på verket.

– Vi anspelar på den kungliga glansen i Ockelbo, förklarar Stefan Johansson.

Maten ska även doftsättas med en skogsarom så att gästerna får den rätta känslan.

Schlagerunderhållning

Under kvällen står uppemot 200 sångare, blåsare och slagverkare för ett överraskningsnummer. Repetitionerna har inletts av ett tre minuter långt arrangemang på temat schlager, igenkänning och Sandviken. Låtar av Tomas Ledin och Malena Ernman ingår så klart.

– Körsångare tycker om att vara många och sjunga tillsammans så responsen har varit bra, berättar Eva Aronsson, en av två köransvariga, som leder Forsbacka kammarkör till vardags.

Smyga fram

Tanken är att festdeltagarna aldrig ska se ensemblen som ska smyga sig fram, omringa tältet och enbart synas som skuggor mot tältväggarna. Överraskande och effektfulllt, hoppas arrangörerna.

Hans-Peter Eriksson, vd för Högbo Bruk, ser festen som ett ypperligt tillfälle att marknadsföra platsen. Han berättar att artisterna har fått skidåkningskurser i välkomstpaket med hopp om att de ska komma tillbaka med sina familjer för en vistelse.