Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken måste bli klimatsmartare

Annons

Med stort intresse har jag vid frukostbordet tagit del av publikationen ”Sandviken” som delats ut till samtliga hushåll i kommunen.

Peter Kärnströms ekonomiska översikt är klarläggande när det gäller de besparingar kommunen tvingas göra. Var och en som läser måste kunna förstå att läget är tufft och att alla får hjälpas åt att klara av och acceptera de nedskärningar som behöver göras. Vi har det ännu så ofattbart bra i vårt land.

På sista uppslaget läser jag sammanfattningen av medborgarnas röster i Vision 2025. Bara enstaka röster i materialet tar upp miljöfrågor, brännande aktuella i hela världen.

Hur kan det komma sig att så få mäktar tänka längre? Alla övriga frågor ska, enligt min mening, grupperas under miljöfrågorna. Om vi inte snabbt kan ställa om och ändra vår livsstil från överflödet till större enkelhet och mindre miljöbelastning, hur kommer då framtiden att se ut? En stor fråga.

Här anser jag att kommunens ledning, chefer och politiker har ett stort ansvar. Om Sandvikens innevånare nästan aldrig får höra eller läsa om att de ledande i kommunen verkligen bryr sig om miljö- och energifrågor, inspirerar man inte till ett nytt tänkesätt.

I ”Sandviken” läser jag vidare att Peab vill bygga radhus i Kanalområdet. Deras ambition är att bygga energismarta hus, låg energianvändning, låg miljöbelastning.

Några sidor senare berättar Gysinge bruks nye ägare om hur han vill förbättra uppvärmningen genom solpaneler på taken.

Vårt stadshus kommer troligen att byggas om, då fasaden behöver förbättras. I samband med det skulle det vara väldigt inspirerande om solenergi av något slag kunde installeras på stadshusets tak. Som ett tecken på att här bryr vi oss om.

Kanalgränd 2, som Sandvikenhus AB beslutat påbörja, läser jag om och kan inte finna någon text om energitänkande av den nya sorten. Fjärrvärmen har varit bra under en lång tid, men nu krävs det mer och ännu bättre metoder. Upp till bevis, Sandvikenhus!

medlem i miljöpartiet

Mer läsning

Annons