Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken slipper gärna Samkraft

För Sandvikens kommunala energibolag är det bara positivt att slippa vara delägare i vindkraftsbolaget Samkraft.
– Det är ett steg i den strategi vi själva har valt. Vi vill gärna avveckla vårt engagemang, säger Niclas Reinikainen, vd i Sandviken Energi.

Annons

Han tycker att det är positivt – både för Sandvikens kommun och för Samkraft – om Gävle kommuns energibolag tar över ägandet på egen hand.

I måndags skulle kommunfullmäktige i Gävle ta ställning till affären.

Men det blev återremiss efter obekräftade uppgifter i Gefle Dagblad om att det ska ha gjorts en extern värdering som visar att bolaget är värt betydligt mindre än de cirka 200 miljoner kronor som Gävle kommun skulle lägga ut.

Niclas Reinikainen tycker att ägarkonstruktionen i Samkraft, med 16 olika kommunala bolag, är komplicerad och svårstyrd med beslut som ska förankras i flera olika fullmäktigeförsamlingar.

– Det tar väldig tid och blir inte alltid det bästa för bolaget, säger han och konstaterar att det borde bli bättre med en enda ägare.

För snart två år sedan skrev Sandviken Energi ner värdet på aktierna i Samkraft – från 16,7 miljoner till noll kronor.

– Vi ansåg inte att det var värt någonting med tanke på priserna på vindkraft.

Han konstaterar att Sandvikens kommun och andra delägare dessutom gått in med borgen som säkerhet för stora lån i vindkraftsbolaget. För Sandvikens del handlar det om ett åtagande på drygt 10 miljoner kronor. Om Samkraft skulle gå i konkurs så kan det bli dyrt för kommunerna.

– Vi vill absolut inte riskera att borgensåtagandet ska utlösas. Om vi sen skulle få tillbaka något av det som vi skrivit ner, då är den enbart en uppsida som vi inte räknat med, säger Niclas Reinikainen.

Även utan Samkraft finns Sandviken Energi med i vindkraftsbranschen – via knappt 5 procent av aktierna i Bixia Prowin.

– Bixia Prowin har en annan affärsmodell som vi tycker är bättre. Den ger större riskspridning, säger Reinikainen.

Också Bixias vindkraftsaffärer gick med förlust i fjol. Men det är motiverat att vara kvar där, menar han.

De låga elpriserna sätter allt hårdare press på hela energibranschen och i synnerhet vindkraften där lönsamhetskalkylerna ofta bygger på intäkter på minst 50 öre per kilowattimme.

I juni låg spotpriset på Sveriges tre nordliga elprisområden cirka 14 öre, berättade tidningen Dagens Industri på måndagen.

LÄS OCKSÅ:

Gävle kan lägga 200 miljoner på krisbolag

Kommunens köp av vindkraftverk skjuts upp

Kommunstyrelsen vill köpa konkurshotat vindkraftbolag

Annons