Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 personer skrev på för Sandvikens barn

/
  • Kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman, längst till höger, tog emot protestlistorna som överlämnades av föräldrarepresentanterna Wenche Johansen, Nanna Härkönen, Anneli Hellstrand och Johan Berg.
  • Nanna Härkönen och Anneli Hellstrand hade en annan syn på tillståndet inom förskolan i Sandviken än kunskapsnämndens ordförande Ann-Catrin Brockman, närmast i bild.
  • 1 052 personer har skrivit under den protestlista mot nedskärningarna inom förskolan som i går inlämnades till kommunen.

Barnen är viktigare än budgeten. Skippa nedskärningarna. Höj skatten eller låt det bli en minussiffra längst ned i resultaträkningen.
Det var budskapet när en grupp föräldrar i dag lämnade över en protestlista med 1 052 namn till kunskapsnämnden.
– Offra inte en hel generation barn för att det är ekonomisk kris just nu, vädjade föräldrarepresentanterna.

Annons

Det jäser bland föräldrarna med barn i Sandvikens skolor och förskolor. Upp till 100 tjänster ska bort och oron är stor över vilka konsekvenser det kommer att få.

Anneli Hellstrand drog igång ett namnuppror mot nedskärningarna inom förskolan som 1 052 personer nu ställt sig bakom. Dessutom finns det en facebookgrupp mot neddragningarna som samlat 535 medlemmar. Ett liknande upprop är också på gång inom grundskolan.

– Det här personer som blir direkt drabbade. Alla är förbannade och oroliga. Personalen hinner inte med sitt jobb som det är i dag. Läget är jätteallvarligt. Vi vägrar låta våra barn betala priset för att det ekonomiska läget är som det är. Vi borde tänka långsiktigt i stället, sade Anneli Hellstrand.

Stefan Henriksson målade från sin föräldrahorisont upp en bild av en ond cirkel där de vuxna inte längre räcker till och där barnen drabbas:

– När det är sjukdomar får de inte ta in vikarier. Till sist brister det. Barnen blir mer och mer utåtagerande och personalen blir sjuka för att de inte orkar med. Och så blir det ännu jobbigare för dem som är kvar.

– Vad ska ni dra in på om det blir ännu färre anställda? ville föräldern Wenche Johansen veta. Blöjbyten? Hjälp med maten? Utevistelserna? Något måste ju hända.

Ann-Catrin Brockman (S), ordförande i kunskapsnämnden, tog emot bunten med namnunderskrifter med förskolechefen Anita Persson vid sin sida.

– Jag förstår att det finns en stor oro, sade Brockman.

Både hon och Anita Persson framhöll dock att förskolorna i Sandviken håller mycket hög kvalité och att lagar och läroplaner följs.

– Skattehöjning är det inte läge för just nu, sade Ann-Catrin Brockman.

 

 

Mer läsning

Annons