Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11-åring spelade bort pappans pengar

/
  • Åsa Liljebjörn läste en artikel i Arbetarbladet om spelmissbruk och reagerade mot att Sandvikens kommun inte gör mer åt problemet.

(Uppdaterad) Elvaårige Oscar Liljebjörn spelade bort pappas pengar på dataspel.

Hans mamma, Åsa Liljebjörn, vill absolut inte skylla ifrån sig utan anser att det är föräldrarna som har huvudansvaret för sina barn.

Annons

– Jag tar mitt ansvar, men vill berätta så att andra föräldrar får veta vad som kan hända, förklarar hon.

Åsa Liljebjörn tycker ändå att Sandviken kommun gör för lite för att informera barnen om riskerna med spelande.
– Jag tycker det är hemskt, de stöter bara bort problemen, säger Åsa Liljebjörn.

I måndags satt elvaårige Oscar Liljebjörn och spelade dataspelet Clash of Clans på sina föräldrars surfplatta. Spelet är gratis att ladda ner men det går att köpa digitala ädelstenar i spelet för riktiga pengar. Ädelstenarna kan användas för att dra fördelar i spelet.
– Man kan köpa dem så att man kan fuska, säger Oscar Liljebjörn.

Det enda Oscar behövde göra för att köpa ädelstenarna var att skriva in lösenordet på föräldrarnas Itunes-konto, ett datakonto som används för att ladda ner och uppdatera applikationer (appar) till smarta mobiltelefoner och surfplattor. Dagen efter hade 750 kronor dragits från pappans bankkonto som var kopplat till Itunes-kontot.

Oscars mamma Åsa Liljebjörn säger att Oscar fått lösenordet till Itunes-kontot för att han själv ska ha möjligheten själv uppdatera appar på sin smarta telefon. Hon har sagt åt honom att han inte får ladda hem appar själv eftersom vissa applikationer kostar pengar. Men hon visste inte att det gick att köpa saker i spel genom att endast uppge lösenordet till kontot.
– Vi hade ingen aning, det är ett gratis spel, säger hon.

Oscar säger att han förstod att det var riktiga pengar han handlade för men kan inte förklara varför han genomförde köpet. Han ångrade sig direkt efteråt. Han säger att nästan alla hans kompisar spelar Clash of Clans och att de tävlar med varandra.
– Alla vill ha gems för man vill bli bäst i världen, säger han.

Oscar Liljebjörn säger att det finns elever på hans skola som spelar dataspel nästan hela sin vakna tid. Åsa Liljebjörn betonar åter igen att hon anser att föräldrarna har huvudansvaret, men tycker att barnen i Sandviken är för dåligt informerade om riskerna med dataspel. Både när det gäller risken att förlora pengar och risken med att spela för mycket. Hon anser att kommunen borde göra mer för att informera skolbarnen.
– De kanske inte vet själva att det är ett problem, men det borde de göra för barnen sitter och spelar på rasterna, säger hon.

Annons