Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11 miljoner till fortsatt coaching

Satsningen på att specialcoacha invandare och unga arbetslösa har blivit mycket framgångsrikt. Hittills har 162 personer fått jobb eller gått vidare till studier. Nu kan projektet fortsätta i ytterligare två efter ett tillskott med 11 miljoner kronor från EU.

Annons

Sedan 1 januari 2009 driver Sandviken och Hofors kommuner ett gemensamt EU-projekt med inriktning på att hjälpa bidragsberoende ungdomar och arbetslösa invandrare att få jobb eller börja studera.

97 personer har hittills gått vidare till arbetslivet medan 65 återupptagit sina studier. Det innebär att 40 procent av deltagarna hittills lämnat projektet efter att ha uppnått sitt mål.

– Ett fantastiskt gott resultat, säger projektledaren Anders Johansson.

Arbetssättet bygger på att coacher från kommunernas arbetsmarknadsavdelningar jobbar tätt tillsammans med personal från socialtjänsten och arbetsförmedlare.

– Även om vi samarbetat även tidigare har det hänt att personer hamnat mellan stolarna. Nu när vi fått strukturerade kontaktvägar och tillgång till varandras specialkompetenser har vi på ett bättre sätt kunnat jobba med varje person utifrån hans eller hennes speciella förutsättningar.

Meningen var att coachingprojektet skulle vara treårigt och avslutas vid kommande årsskifte. Men eftersom arbetet var så framgångsrikt har kommunerna nu fått 11 miljoner av EU för att kunna fortsätta i ytterligare två år.

Det blir då extra fokus på den studiekedja som byggts upp för att deltagarna ska motiveras och få systematisk hjälp att återuppta sina studier, nu också med pedagoger från skolan.

– 75 procent av ungdomarna som kommer till oss saknar fullständiga gymnasie- eller till och med grundskolebetyg. Vi har hittat en bra arbetsform som vi nu också vill överföra på invandrare med bristande språkkunskaper, säger Anders Johansson.

Mer läsning

Annons