Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 grader i lägenheten

/
  • Kylslaget. Maria Lindgren bor på Nya Bruket i Sandviken. I september felanmälde hon ventilationen i lägenheten. Kalluft strömmade in genom dem och de blir täckta av is. Nu i december har hennes felanmälan fortfarande inte blivit utredd av Sandvikenhus och miljön i lägenheten blir allt mer kylslagen.

Stora isbitar har täckt ventilationen vid fönstren och kall luft strömmar in i lägenheten.

Under tre månader har Maria Lindgren väntat på att Sandvikenhus ska åtgärda ventilationsproblemen i hennes lägenhet på Nya Bruket.

Men hos Sandvikenhus är hennes felanmälan fortfarande ett pågående ärende.

Annons

I början av september gjorde Maria Lindgren en felanmälan av sin lägenhet på Nya Bruket till bostadsbolaget Sandvikenhus.

Ventilationerna på insidan av fönstren hade börjat täckas av is och kalluften utifrån strömmade in i lägenheten. Innan vintern skulle slå till på riktigt ville hon att Sandvikenhus skulle åtgärda problemet.

– Som kallast har det varit 15 grader på toaletten och 17 i vardagsrummet. Betalar jag över 5 000 kronor i månaden vill jag också att lägenheten ska vara dräglig att bo i, säger Maria Lindgren.

Justerat termostaten

I omgångar har Sandvikenhus bytt fönsterlister och justerat termostaten i Marias lägenhet men huvudproblemet med inströmmande kalluft och igen- isade ventilationer har inte blivit åtgärdat på tre månader.

Redan under förra året påtalade Maria felet för Sandvikenhus. Då täcktes en av ventilationerna av en enda stor isbit.

Kall luft strömmar in

När Arbetarbladet besökte Maria under fredagen strömmade kylan in i lägenheten och luften i dotterns rum var mer än kylig.

– Hon får ha tre täcken på sig för att kunna sova där inne, säger Maria Lindgren.

Måste vara öppna

Problemet kan ses som enkel att avhjälpa genom att helt enkelt stänga ventilationerna. Men på grund av att lägenheten har ett undertryck måste ventilationerna vara öppna för att fönstren inte ska imma igen och för att det ska komma in ny luft i lägenheten.

– Cirkulationen är helt enkelt för dålig och vi hyresgäster får absolut inte stänga ventilationen, så i stället får vi sitta i drag, säger Maria.

Svaret Maria har fått när hon kontaktat Sandvikenhus har blivit:

– Felanmälan pågår, det är en person som arbetar med det, ärendet är inte nedlagt. Ska det vara så? frågar sig Maria.

Vill inte flytta

Nu funderar Maria över att flytta för att åter- igen kunna få bo i en varm lägenhet.

– Men samtidigt vill jag inte det heller. Jag vill kunna bo här i min lägenhet, säger Maria Lindgren.

Mer läsning

Annons