Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-årig rymling misstänks för skott

/
  • SKOTTSKADADES. En 18-årig man på rymmen från ett behandlingshem i Södermanland sitter nu anhållen för de två skottlossningarna i närheten av Munken på Brynäs.

En 18-årig man sitter nu anhållen för skottlossningen på Brynäs.


– Han nekar till skottlossningen, säger polisens förundersökningsledare Kalju Poltrago.

Annons

18-åringen är på rymmen från ett ungdomshem och är sedan tidigare känd av Gävlepolisen.

Han greps i centrala Gävle under natten mot söndag, och vid gripandet gjorde han sig skyldig till flera andra brott: våld mot tjänsteman, brott mot knivlagen och är även misstänkt för ringa narkotikabrott.

Rubriceringen för skottlossningen är försök till dråp.

– Han misshandlade även en civil person vid gripandet, säger Gävlepolisens jourhavande förundersökningsledare Kalju Poltrago.

Något skjutvapen fann polisen inte bland 18-åringens tillhörigheter. Han nekar till att ha varit inblandad i de två skottlossningarna på Brynäs där en 19-åring och en 23-åring skottskadades.

18-åringen är sedan tidigare känd av Gävlepolisen. Han var på rymmen från ett ungdomshem i Södermanland när polisen grep honom.

Vad det är som pekar mot att 18-åringen är misstänkt för skjutningarna kan polisen i nu-läget inte gå ut med. Vittnen till de båda händelserna ska finnas.

Även hans far, en 52-årig man, sitter anhållen efter en mopedstöld som även 18-åringen misstänks vara inblandad i, även den inträffade på Brynäs. De ska ha hotat mopedägaren och tvingat till sig fordonet, oklart med vilket slags vapen.

Två uppgifter i söndagens tidning visar sig nu inte stämma. Tidpunkten mellan de två skottlossningarna var inte cirka en kvart, som tidigare uppgetts.

– Det rör sig om kanske 30 minuter till två timmar, det har varit svårt att få fram exakta uppgifter, säger Kalju Poltrago.

Inte heller uppgiften om att de båda skottskadade männen kunnat lämna sjukhuset stämmer inte, enligt polisen. En av dem vårdas fortfarande för sin skada.

Som Arbetarbladet redan har berättat, ska det första bråket ha börjat med en ordväxling utanför puben Munken. En 18-åring fick då en flaska krossad i skallen, och när hans kompisar flydde från platsen skottskadades 19-åringen. En tid senare skottskadades även en 23-åring efter att någon i hans sällskap hälsat på den misstänkte gärningsmannen, och på det sättet framkallat hans vrede. Något samband mellan de två skottskadade männen verkar inte finnas.

Polisen fotograferade under söndagen området för skottlossningen från en helikopter.

Annons